– Opplevelsene jeg hadde der har kostet 20 år av livet mitt, sier Sivertsvik til RB.

Sivertsvik, som er lillebroren til komiker Tommy Steine (44), hadde tre opphold på Motivasjonskollektivet i Eidsvoll på 90-tallet. Han kom dit for første gang i 1993 – som 16-åring.

I dagens RB forteller han sin historie. Motivasjonskollektivet er også tema i kveldens NRK Brennpunkt. Der forteller tidligere beboere på Motivasjonskollektivet om utstrakt bruk av tvang, isolat og militær disiplin.

Lars-Marius Sivertsvik husker én hendelse ekstra godt.

– Jeg ble hentet midt på natten, og kjørt ut i skogen av vilt fremmede eksmilitære. I to uker måtte jeg gå kilometer etter kilometer i myrer, gjennom kratt og over fjell. Opplevelsen har preget meg fram til i dag.

LES OGSÅ: Caroline fikk 100.000 i erstatning

Flere opplevde tvang

Storebror Tommy Steine sier følgende:

– Hvis alt det jeg har hørt stemmer, hvilket det jo virker som det gjør, synes jeg det er utrolig skremmende at det finnes maktmennesker som gjør dette mot forsvarsløse barn og ungdommer. Håper virkelig at de skyldige må stå til rette for denne oppførselen og metoder som hører et helt annet århundre til, sier Steine til RB.

Lars-Marius opplevde det som svært traumatisk og redselsfullt å bli hentet ut midt på natten.

– Mennene som hentet meg var dekket av kamuflasjemaling. De puttet meg i en van og kjørte av gårde. På turen var havrepellets og morsmelkerstatning maten jeg stort sett fikk. Da jeg kom tilbake veide jeg 48 kilo. Det er ikke mye for en mann på 1,82, sier han.

– Hva måtte du gjøre?

– Det handlet hele tiden om å gå mest mulig. Jeg kunne for eksempel få oppdrag om å holde grusveien fri for skogsmaur.

– Det skal ikke komme én maur inn på området de neste tre timene, kunne de si. I 1993 skrev barnevernet et saksframlegg til Fylkesnemnda i Oslo og Akershus om Lars-Marius sitt opphold på Motivasjonskollektivet i Eidsvoll:

«Gutten har bodd på Motivasjonskollektivet siden 18. mai i år. Etter én uke rømte han. Han ble funnet, brakt tilbake og neste dag sendt på en lang fjelltur som varte i over en uke (?) En slik fjelltur brukes som straff og oppdragelse», står det.

– Han har ikke hatt det enkelt

Fra før hadde omsorgssvikten fulgt Lars-Marius gjennom hele oppveksten. Han ble kastet ut hjemmefra allerede som tenåring. Tiden som fulgte bodde han på flere institusjoner.

RB har snakket med Ola Røhne. Han jobbet tidligere ved Stai-kollektivet på Koppang – som ble startet fra Motivasjonskollektivet.

– Jeg kan bekrefte at disse turene ble arrangert. Metodene var ikke bra, og Lars-Marius har ikke hatt det enkelt, sier Røhne.

I årene etter oppholdene på Motivasjonskollektivet begynte Lars-Marius med vold, narkotika og torpedovirksomhet. I dag drømmer han om å bli lege.

– Jeg har fått tilbud om 70.000 kroner i erstatning fra Staten. Det hører ingen steder hjemme, sier Sivertsvik.

LES OGSÅ: Slik er det i dag: 30 tvangstilfeller

Daglig leder: – Ikke slik nå

Daglig leder Bjørn Skotaam sier de bruker tvang ved Motivasjonskollektivet, men avviser at metodene fra starten av 1990-tallet fortsatt eksisterer.

– Det er riktig at det var et mer firkantet opplegg med flere begrensninger og mindre bevegelsesfrihet for beboerne den gangen. Men dette var noe som opphørte rundt 1994-95, sier Skotaam.

Han har jobbet på Motivasjonskollektivet siden 1992, og har vært daglig leder siden 2002.

– Flere forteller at de enten ble truet med eller tatt med på fjellturer i ødemarken. Hva sier du til det?

– Det er riktig at det i periode var ungdommer på såkalte skjermingsturer. Den gangen var det ganske vanlig i barnevernsinstitusjoner. Men etter hvert kom man fram til at innholdet ikke sto i forhold til situasjonen.

– Hva tenker du om beboerne som har fått ettervirkninger?

– Det kan det være mange grunner til, sier Skotaam.

– Flere tilsynsrapporter viser en utstrakt bruk av tvang i Motivasjonskollektivet. Bare fra september til november var det 30 rapporterte tilfeller. Har du god samvittighet i forhold til tvangsbruk i institusjonen?

–Ja, den er veldig god. Vi følger absolutt loven.