Formålet med norgesoppholdet for disse grupperingene er ifølge Risa – daglig leder Sector Sikkerhetsbyrå – kun en ting:

– De vil stjele. Bandene tilhører et utrolig godt organisert miljø som utgjør et megastort problem for handelsstanden. Bandene kan få med seg verdier for opp mot 100.000 kroner hver eneste dag, sier han.

Tall fra Handelsnæringens hovedorganisasjon (HSH) i 2010, viser at butikktyveri i Norge koster hver familie rundt 1.750 kroner, mens det totale svinnet ble beregnet til cirka 4,3 milliarder.

Butikktyverier utgjorde 2,1 milliarder av dette, mens utro ansatte sto bak 1,2 milliarder. Resten av svinnet ble utgjort av leverandører og administrative feil.

Fersket dame på Triaden

Torsdag avslørte Risas sivilkledde butikkdetektiver ved Triaden kjøpesenter en polsk, middelaldrende kvinne i det hun fylte opp en bag med sminke og forsvant ut av butikken uten å gjøre opp for seg.

Bagen var spesialpreparert slik at hun kunne ta med seg varene ut gjennom alarmen uten å risikere at den gikk av.

– Vi har drevet med dette i 20 år og sitter med mye informasjon om hvordan tyvene opererer. Vi visste hva vi skulle se etter, hvor vi skulle se og når vi skulle se. Kosmetikk er et område der det særlig stjeles mye, og da vi fersket kvinnen, så holdt vi tre butikker under oppsikt. Til slutt fikk vi full klaff på Cubus, sier mannen, som i sin tid ble landskjent som butikkdetektiv i NRKs realityserie «Livet på kjøpesenteret».

Kvinnen skal ikke ha gjort noe spesielt vesen ut av seg.

– Hun var en ordinær, voksen dame som oppførte seg helt normalt. Det er slik de opererer. De er velkledde, veltalende, hyggelige og smilende. Slik lurer de oss trill rundt. Nordmenn er kjent for å være snille og naive. Vi tror veldig godt om alle. Derfor har vi også generelt sett et veldig lavt sikkerhetsnivå, noe som gjør at disse østeuropeerne kjører rett gjennom Tyskland, Danmark og Sverige, sier han.

LES MER: Har allerede startet soningen!

Avslørt av bagen

Det som avslører den polske kvinnen, er bagen. Den drar vekterne umiddelbart kjensel på.

– Vi har vært borti den type vesker tidligere, blant annet fordi den brukes av en østeuropeisk bande. Vår informasjon tyder på at det er rundt 45 personer som opererer i akkurat dette miljøet. I tillegg er det sju andre slike miljøer som operer i Norge akkurat nå, mener butikkdetektiven.

Inne i butikken gjenkjenner vekterne naskerens mønster. Kvinnen tar en neve med mascara og eyeliner og forsvinner bak en reol. Så går hun tilbake og forsyner seg på nytt, helt til den preparerte bagen er full.

Når bagen er fylt opp, så går hun sakte, men sikkert en runde rundt i butikken, ut av lokalet og ned rulletrappen, før hun blir stanset og bedt om å bli med opp på kontoret.

– Hun tømmer umiddelbart innholdet på et bord, før vi sorterer varene, tilkaller politiet og skriver anmeldelse. Hadde vi ikke stanset henne, så hadde hun kvittet seg med varene i bilen og startet på en ny runde. Slik raider banden hele Sør-Norge. De opererer på Østlandet denne ene dagen og forflytter seg kanskje til Bergen den neste.

Lav risiko

Risa mener sjansen for å bli tatt i Norge er lav i forhold til andre land.

– Sikringstiltakene er annerledes. I tillegg fungerer ofte politiet bedre i andre land når det gjelder prioriteringer, organisering og ressurser. Dermed får vi ikke situasjonen under kontroll, og det synes jeg er trist, sier han.