Du er invitert på middag. Koser deg inderlig. Skraper tallerkenen ren og spør om oppskriften.
Da er det godt mulig at vertinnen svarer:
– Du finner den på Trines mektige matblogg!
Trine Sandberg (45) fra Lørenskog er for tiden Norges mest populære matblogger. Hver dag er 1.400 internettbrukere innom siden hennes for å hente inspirasjon til middagen.
Nei til Hellstrøm
Hun ble bedt om å prøve seg i Masterchef, tv-kokkekonkurransen der Eivind Hellstrøm og Tom Victor Gausdal er dommere. Men hun takket nei til å komme på tv. – Helt uaktuelt! sier hun.
Ikke likte hun premien heller: Å bli proff.
– Jeg har ikke noe ønske om å jobbe med mat. Men hun har også blitt bedt om å sitte i juryen i en nordisk kokkekonkurranse som ikke ble sendt på tv. Da sa hun ja, og tok flyet til Stockholm.
Populær kokk
Halv sju hver morgen går hun hjemmefra for å ta toget til Oslo sentrum. Der jobber Trine Sandberg som jurist i Utdanningsdirektoratet.
Om ettermiddagen tar hun bussen hjem til ektemannen Viggo og sønnen Mathias som blir to år i juni. To voksne døtre er ute av redet, og den ene har nettopp gjort henne til mormor.
Trine er strålende fornøyd med jobben og tilværelsen for øvrig, så når Romerikes Blad spør om å få komme inn på kjøkkenet hennes, bryter hun med sitt eget prinsipp om å holde en lav profil.
Gjestfriheten sitter for hardt naglet til ryggmargen til at hun klarer å si nei.
– Frokost-tv neste! sier Viggo på ert. – Uaktuelt! svarer Trine.
Kvikk med kniv
– I dag skal jeg lage ovnsbakt torsk på ratatouille med pasta til. Og siden vi har besøk, blir det dessert – syrlig pannacotta med nektarinsalat, forteller hun.
Denne dagen har hun hatt hjemmekontor. Før arbeidsdagen startet, satte hun deigen til en focaccia med oliven. Så fikk den stå og heve seg lenge og vel, mens Kokke-Trine jobbet med direktoratets juridiske problemstillinger.
Nå ligger det luftige brødet på trefjøla og venter på å få kniven i seg. Trine legger torskefiletene i en ildfast form og strør maldonsalt over. Så smører hun over en blanding av olivenolje, sitronsaft og persille. Klæsj inn i ovnen,
så kaster hun seg over grønnsakene med kniven. Rutinert. Ratatouillen skal snart putre i gryta. Men det går ikke så kjapt som det pleier.
Fotografen er høyt og lavt, og samtidig skal hun svare på spørsmål. Mathias fyker fornøyd rundt med bilene sine i stua, men Viggo kan ikke dy seg for å erte kona litt. Han stikker hodet inn på kjøkkenet:
– Er middagen ferdig snart?
Viggo skal få vaske opp.
Det var ikke meningen
Det var aldri meningen at Trine skulle bli Norges mest populære matblogger.
– Det begynte helt tilfeldig i 2007. Jeg har jo oppskrifter overalt og får alltid spørsmål fra venner som ønsker oppskrifter, forteller Trine. Hun begynte å lete på nettet etter et verktøy for å lagre oppskriftene sine elektronisk og kom over et bloggsystem.
– Det var enkelt å håndtere, og jeg begynte ikke å bruke det for å blogge, forteller hun.
Tanken var at hun selv, vennene og ikke minst de voksne døtrene, skulle få enkel tilgang til oppskriftene hennes på en internettside.
– Bloggen har levd sitt eget liv likevel. Det kom inn masse kommentarer og mailer.
Kokk med kamera
Da Mathias ble født, begynte Trine å blogge jevnlig mens hun var hjemme i permisjon. Etter hvert fikk hun seg et godt speilreflekskamera også. Nå ligger det alltid klart på kjøkkenbenken.
Stort sett hver dag legger Trine ut ny tekst og egne bilder. I praksis betyr det at når maten er klar, legger hun den pent opp på tallerkener og fotograferer den før mann og barn får sette tennene i dagens rett.
– Men familiemiddagen er viktigst – ikke bloggen!
Poppis
Rundt omkring på norske arbeidsplasser sitter folk og klikker på Trines mektige matblogg.
Der finner de ut hva de skal handle inn til middag på vei hjem. Om de ikke allerede har forberedt hele uka etter Trines ukemeny.
Andre klikker seg inn på slutten av uka for å finne kosemat til lørdagskvelden. Trine synes det er overveldende å tenke på at det er tusenvis av dem der ute.
På Trines blogg kan leserne legge inn kommentarer, og det ser ut til at de liker det de får.
«Dette så utrolig godt ut at jeg måtte bare lage det til middag! Og det smakte jammen meg like godt som det så ut!», skriver en.
«Takk for gode oppskrifter til hverdagsmat. Bloggen din er en stor inspirasjonskilde når middagsideene er forsvunnet fra mitt eget hode :)», skriver en annen.
«Wow! For en fantastisk blogg. Hit kommer jeg garantert tilbake», er meldingen fra en av tilhengerne, mens en av gjengangerne på siden skriver går enda lenger og skriver:
«Din blogg er blitt min matbibel»
Himmelen i munnen
Torsken er klar. Ratatouillen også. Brødet og pastaen. Oliven og basilikum blir fint garnityr.
Trine er framme med kamerat før hun setter maten på bordet. Lille Mathias sluker både fisk og oliven. Han er en liten herremann i matveien.
Han deler nytelsen med de voksne. Så er det dessert. Pannacottaen serveres i glass med nektarinsalat på toppen.
Når måltidet er over, er glassene så rene som det er mulig å renske glass med skje. Dagen etter har Trine blogget både maten og besøket.
Straks får hun respons fra flere lesere: «Det ser aldeles nydelig ut og så spennende med reportasje i RB, skal holde øynene åpne;)».
En god kilde
– Nettet er en god kilde til å skaffe informasjon om hvordan man lager mat, sier Runar Døving, professor ved Markedshøyskolen.
– I praktisk bruk er nettet mer egnet enn kokebøker. Mange norske kokebøker har ikke god nok indeks og oppslagsord. Du kommer raskere fram til en oppskrift ved hjelp av Google. Jeg for min egen del bruker nesten bare Google, sier Døving.
Han velger oppskrifter etter hvilke råvarer han har for hånden. Kjøper han nakkekoteletter og har litt koriander hjemme, så søker han på nakkekoteletter og koriander.
– Nettet formidler i stadig større grad hva kvinner er opptatt av. Og når kvinner tar over nettbruken, så blir det ikke lenger bare sex og teknologi som blir søkeordene, sier han. Halvoffentlige chatter og blogger følger naturlig. – Da finner man info om alt fra bruk av legemidler til hvordan koke poteter uten skall uten å få dem til å sprekke, sier han.
Mat på internett
– De senere årene har vi fått en økende interesse for matlaging, for mat som sunnhet og helse, og mat som opplevelse, mote og gourmet. Folk er enormt opptatt av helse og sunnhet, og av å tilegne seg viten om nye måter å lage mat på, sier Annechen Bugge. Hun forsker på mat og spisevaner ved Sifo (Statens institutt for forbruksforskning).
Etter hvert er det stadig flere som benytter seg av internett for å øke sin kunnskap.
– Når man leser matblogger så søker man andres erfaringer om matretter og hva som er sunt, det er en måte å orientere seg i det komplekse. Jeg kan tenke meg at matblogger er et fenomen som vil øke i framtida, sier Bugge.