Casuals skal stenges ute fra byen

UENIGE: Politiadvokat Haris Hrenovica (t.v) og forsvarer Henrik Nikolai Bliksrud er ikke enige om at politiet kan ilegge fire menn besøksforbud fra Skedsmo når LSK spiller kamper.

UENIGE: Politiadvokat Haris Hrenovica (t.v) og forsvarer Henrik Nikolai Bliksrud er ikke enige om at politiet kan ilegge fire menn besøksforbud fra Skedsmo når LSK spiller kamper. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

For å unngå bråk med risikosupportere, vil politiet utestenge fire menn fra en rekke steder i Skedsmo når LSK spiller kamp. Lignende besøksforbud er aldri gitt før.

DEL

Fire menn som politiet mener utgjør kjernen i casualsgrupperingen Sportsklubbens Fineste (SKF), møtte fredag i Nedre Romerike tingrett.

Årsaken er at Romerike politidistrikt vil gi dem besøksforbud på Åråsen, alle bortebanearenaer og samtlige steder med skjenkebevilling i Skedsmo kommune på dager Lillestrøm spiller fotballkamp.

– Vi gjør dette for å beskytte de som ferdes på disse stedene, sier politiadvokat Haris Hrenovica i Romerike politidistrikt.

Verken han eller advokat Henrik Nikolai Bliksrud som forsvarer to av mennene, er kjent med at det er blitt gitt lignende besøksforbud tidligere.

– Slik vi leser loven har ikke politiet adgang til å gi et så generelt forbud som det blir gitt her, bare for å opprettholde ro og orden. Vi bestrider derfor besøksforbudet, sier Bliksrud.

Kanarifansen: – Endelig blir det gjort noe

Ny lov

Justisdepartementet holder i disse dager på med en lov som vil gjøre det enklere å bortvise risikosupportere fra stadion og området rundt, men den er foreløpig ikke fremmet for Stortinget.

I påvente av denne loven tyr derfor Romerike politidistrikt til besøksforbud for å få kontroll på problemene knyttet til casuals-miljøet.

– Vi skulle ønske at lovforslaget allerede var vedtatt, det ville gitt oss bredere rammer i kampen mot dette problemet, men det er ikke tilfellet, sier Hrenovica.

– SKF er nedlagt

Under rettsmøtene fredag forklarte de fire mennene seg. Mannen politiet mener er frontfigur og en lederskikkelse i SKF sa at gruppen var nedlagt.

– SKF som vennegjeng er ikke noe lenger. Alle er fortsatt venner, men ingenting heter SKF lenger, sa han i retten.

Ifølge mannen, som er i midten av 20-årene skal dette være noe de bestemte seg for tidlig i år, etter at det i noen slåsskamper hadde blitt brukt våpen.

Politiet deler imidlertid ikke SKF-skikkelsens oppfatning.

– Sportsklubbens Fineste eksisterer. Miljøet er derimot splittet med interne stridigheter og noen av de tidligere medlemmene har trukket seg ut, forklarte politibetjent Ørjan Jensen i retten.

Han er ikke av den oppfatning at noen av de fire mennene som er ilagt besøksforbud er blant dem som har trukket seg.

I mars ble også den omtalte lederen pågrepet i Malmö, mistenkt for å ha deltatt i opptøyer og slåssing på tribunen under en fotballkamp.

Politibetjent Jensen fortalte om en kjerne i SKF på fem til seks personer, med en del yngre tilhengere.

– Den siste tiden har det blitt tøffere. Det er brukt balltre og hammer i slåsskamper, og ved et tilfelle ble en person alvorlig skadet, sa Jensen.

RB har tidligere omtalt at SKF skal være svartelistet fra resten av casualmiljøet i Norge fordi de har blitt for voldelige.

Det er ventet at dommeren vil komme med sin kjennelse angående besøksforbudet neste uke.

Artikkeltags