Eight Amcars Club (EAC) i Sørum har allerede en unik samling med gamle biler fra åtte utdødde amerikanske bilprodusenter, som vekker internasjonal oppsikt. Snart har de også en ny storstue der de kan vise fram bilene for hele verden.

– Det har vært en drøm lenge, å få et sted der vi kan vise fram alle disse flotte bilene. Et bilhistorisk senter, sier mangeårig klubbmedlem Hans Kristian Olstad i EAC.

Bygging innen et år

Alle planer og tillatelser for å utvide dagens 400 kvadratmeter store lokale til drøyt 2.500 kvadratmeter foreligger. Nå jobber klubben med å skaffe finansiering. Innen et år må første spadetak være tatt, slik at ikke tillatelsene for å bygge går ut.

– Vi søker blant annet om kulturmidler og støtte fra kommunen. Alt vi kommer over som kan bidra. Byggekostnadene blir på mellom åtte og ti millioner kroner, forteller Svein Granaas.

Klubben prøver også å etablere samarbeid med flere andre kulturinstitusjoner på Romerike.

– Det hadde vært fint å binde sammen flere av de andre museene og kulturattraksjonene. For eksempel kan vi arrangere turer til Rånåsfoss, Fetsund Lenser eller til Tertitten, sier Granaas.

Unikt i verden

Her du kan du bildeserien av amcars fra 4. juli i Lillestrøm.

EAC har allerede i dag et lite museum i sine nåværende lokaler, der de viser fram en bil fra hvert av de åtte bilmerkene og biler under restaurering i verkstedet. Og når klubben får samlet de rundt 75 medlemmenes totalt 300 biler, tror karene museet vil bli unikt i verdenssammenheng.

De kjenner ikke til noe annet sted, heller ikke i USA, der det finnes en så stor samling av de utdødde bilmerkene DeSoto, Frazer, Henry J, Hudson, Kaiser, Nash, Packard, Studebaker og Willys som i Sørum-klubben.

– Det er jo meget spesielt, når vi hører amerikanere si at det finnes flere '58 Packard i Sørum enn i hele USA, humrer Olstad.

Også musikk

I tillegg til bilene som stilles ut, har klubben en samling med 1.700 låter fra 1950 og -60-tallet, basert på 180 amerikanske artister.

– Musikken og bilene fra denne tiden hører liksom litt sammen, mener Granaas og Olstad.

Museet har åpent hver lørdag og søndag, også i sommer, fra klokka 11.00 til 16.00.