Bombesikker major

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Her har major Thor Valseth nettopp uskadeliggjort den halvt tonn tunge bomben fra 2. verdenskrig, som fredag utløste full evakuering av Kjeller.

DEL

Han var aldri i tvil, major Valseth, om at fredagens operasjon ville gå knirkefritt. Med full kontroll desarmerte han den engelskproduserte bomben – inneholdende hele 200 kilo TNT – i løpet av få minutter.

– Vi har desarmert mange bomber, og det går alltid bra. Men de er sjelden like stor som denne, sier Valseth etter at oppdraget er gjort.

Jobben til majoren var å skru tennmekanismen løs fra bomben. En klemme festet til mekanismen ble skutt rundt av to patroner, som skrudde delene fra hverandre. Valseth styrte operasjonen på betryggende 200 meters avstand.

Spøkelsesby

Fredag formiddag ble Kjeller sakte, men sikkert tømt for folk. Rett før klokka 11.00 suste de siste bilene forbi den stengte Statoil-stasjonen. Det ellers så hektiske området minnet mest om en spøkelsesby, da politiet ga Forsvaret klarsignal.

Et lite smell senere suste bilene igjen forbi som om ingen ting hadde skjedd.

Den varslede evakueringen på minimum to timer, var unnagjort på vel tre kvarter.

– Alt gikk etter planen. Vi fikk gjennomført en ryddig og grei evakuering. I utgangspunktet beregnet vi en time fra sperringene ble satt opp til vi var sikre på at området var tømt og kunne gi Forsvaret startsignal. Dette gikk langt raskere enn planlagt. Det samme gjorde selve desarmeringen, og dermed kunne vi slippe opp sperringene allerede etter en snau time, forklarer politioverbetjent Odd Ivar Hagen.

Slapp 178,1 tonn

Bomben som ble funnet torsdag veier 500 kilo, og stammer trolig fra et britisk bombeslipp natt til 29. april 1944. Til sammen 178,1 tonn bomber ble da sluppet over Kjeller, hvorav 34.285 var såkalte 1.000-pundere (500 kilo).

Forsvaret jobber ut ifra at om lag ti prosent av et bombeslipp ender opp som blindgjengere, altså udetonerte.

– Vil det kunne dukke opp flere slike bomber?

– Forsvaret søkte i området der denne bomben ble funnet, men gjorde ingen funn, opplyser Hagen.

– Burde man ikke forsikre seg om det?

– Vi har ingen planer om å lete etter flere bomber nå.

Historikere Romerikes Blad har vært i kontakt med sier det er langt ifra sikkert at alle blindgjengerne fra krigen er funnet.

Ikke morsomt

Byggeleder Ole-Jan Kristiansen fra entreprenøren Øie, var til stede da bomben ble gravet fram torsdag.

– Vi har vært klar over at noe har kunnet dukke opp, men langt ifra så stor som denne. Det er ikke morsomt å finne slikt. Når slikt skjer har vi en fast rutine vi følger, ved å sperre av området og kontakte politiet. Nå får vi bare fortsette arbeidet, og håpe på at det ikke dukker opp noe mer, sier Kristiansen.

Klokka 12.00 var alt tilbake til normalen på Kjeller. En gravemaskin lastet den ufarlige bomben over på et lasteplan, hvor den nå vil bli kjørt til Dovre for å bli sprengt en gang for alle. 62 år etter at den opprinnelig skulle gå av.

Major Valseth er fortsatt berett hvis jordene på Kjeller skulle skjule flere hemmeligheter fra krigen.

– Skulle det dukke opp flere bomber, er det bare å ringe, sier majoren kaldt.

Artikkeltags