Blokade på TNT

BLOKADE: De streikende ved TNT på Lillestrøm hindrer lastebiler å komme ut fra område med gods. Denne sjåføren kom gjennom sperringene. FOTO: KAY STENSHJEMMET

BLOKADE: De streikende ved TNT på Lillestrøm hindrer lastebiler å komme ut fra område med gods. Denne sjåføren kom gjennom sperringene. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 9 år gammel

Nær 200 streikende transportarbeidere blokkerer all godstransport ut av TNT på Lillestrøm.

DEL

De streikende mener at det pågår utstrakt bruk av vikarer, som erstatning for de streikende.

– Her er det mistanke om streikebryteri, sier nestleder i Transportarbeiderforbundet (NTF), Lars M. Johnsen, til rb.no torsdag.

Trusler

De streikende kontrollerer all godstrafikk ut av TNT-terminalen i Lillestrøm.

Bare livsviktig gods slipper ut.

Biler med gods må snu i porten. Bare tomme biler slapp gjennom blokaden av streikende transportarbeidere fra Oslo og Akershus.

Det hele foregikk rolig, med noen få unntak. En av de innleide sjåførene truet nestlederen for transportarbeiderne.

– Sjåføren uttalte at han håpet jeg ikke var alene hjemme. Jeg tar det som en trussel i en konflikt, men vil ikke anmelde sjåføren. Dette er jeg vant til, sier Lars M. Johnsen.

Sjåfører som er leid inn gjør også jobben til streikende terminalarbeidere.

– Sjåførene jobber 1415 timer i døgnet. Det mener vi går ut over sikkerheten både for sjåførene og for andre i terminalene. Det er også stor ulykkesfrekvens blant disse sjåførene, sier nestleder Johnsen.

Spørsmålet er også om dette bryter med veitrafikkloven.

Fyller polhyllene

Streikebrytere i DHL Solution i Oslo fyller, ifølge de streikende, hyllene på Vinmonopolet.

Men streiken blant terminalarbeiderne har stoppet all godstransport på DHL Express på Berger, Bring på Karihaugen og Schenker i Oslo, er det tilnærmet full drift på TNT i Lillestrøm og DHL Solution i Oslo.

– Her brytes arbeidsmiljøloven og tariffavtalen, mener klubbleder i DHL på DHL Express, Hilmar Davidsen og nestleder for transportarbeiderne i Oslo, Harald Markussen.

– TNT er en av verstingen i bransjen, med utstrakt bruk av vikarer uten rettigheter. I tariffavtalen står det at terminalarbeiderne i hovedsak skal være fast ansatte. Her det i hovedsak vikarer, sier de to.

Terminalarbeiderne streiker blant annet for bedre vilkår for vikarene og at de ansettes. De streikende mener den utstrakte vikarbruken går ut over de seriøse bedriftene. De streikende har bedt om informasjon fra ledelsen i TNT, men ikke fått det.

– Vi forholder oss til den tariffinformasjon vi har fått fra LTL (Logistikk- og Transportindustriens Landsforening). Sjåførene laster godset, noe de alltid har gjort. Ledere i rett linje fra terminalarbeiderne og oppover gjør nå de streikendes jobb, sier direktør Terje Ragnem til FriFagbevegelse.no i dag tidlig.

Artikkeltags