Bli med ministeren opp i lufta

Artikkelen er over 5 år gammel

For 100 år siden tok Roald Amundsen for første gang av fra Kjeller flyplass. Tirsdag fulgte Ketil Solvik-Olsen etter.

DEL

En vårdag i 1914 fikk Roald Amundsen sin aller første flytime på Kjeller Flyplass. Han var med det den aller første som fikk flysertifikat i Norge.

Tirsdag fulgte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter, og fikk en flytime fra samme flyplassen.

– Jeg er litt smånervøs, og jeg har jo høydeskrekk. Men aller mest gleder meg bare, og er veldig spent, sa Solvik-Olsen før han klatret inn i Cirrus SR-22-flyet som ventet på han sammen med flyinstruktør Georg Lundberg.

100-årsmarkering

Solvik-Olsen var i går på besøk på Kjeller flyplass etter en invitasjon fra fagbladet «Flynytt», som utgis av Norges Luftsportforbund (NLF), i forbindelse med markeringen av 100-årsjubileet siden starten av flyfartens historie i Norge.

– Vi har prøvd å få dette til en stund nå, men det har vært umulig vær, og ting har ikke helt klaffet tidligere, men i dag går nok alt etter planen, sa Lars Brede Grøndahl, pilot i Nedre Romerike flyklubb.

Spent minister

Etter en kort briefing av flyinstruktøren Lundberg, var ministeren klar for en tur i det sølvfargede småflyet med navnet LN- ELG på halen. Det var mye vind på Kjeller, men sola skinte godt, og forholdene lå godt til rette for en tur i lufta.

– Det er nok en del bevegelse i flyet når det er så mye vind, men slikt må man bare regne med, og det går helt sikkert kjempefint, forsikrer Grøndahl før turen.

En spent, men blid samferdselsminister trådte inn i flyet med et smil, og få minutter senere var han i lufta.

Interessert i Oslo-området

Ruta ble lagt mot Oslo, og deretter videre mot Drøbak, og Rygge flyplass før det vendte tilbake mot Kjeller. Etter vel en times tur i luften, hoppet Solvik-Olsen av flyet etter trygg landing på rullebanen.

– Det var veldig spennende å få se Oslo fra et slikt perspektiv. En får sjeldent se landet på denne måten, ikke engang fra flyvinduet på et passasjerfly, men her fikk en panoramautsikt, utbrøt han.

Før turen var han mest interessert i å utforske Oslo-området, og innfartsårene inn mot hovedstaden.

– Vi har mange ønsker, og mange hensyn å ta når vi skal planlegge de neste ti årene med veier og kollektivtrafikk. Men etter å ha sett hvor mye friområder vi har rundt Oslo, og hvor spredt befolkningen er, så tenker jeg at vi må kunne ha plass til alle. Det må kunne gå an å bygge ut samtidig som en også tar vare på det som står fra før, sier Olsen-Solvik.

– Bør flyentusiastene få beholde flystripa si på Kjeller?

– Som sagt, mener jeg at det er mulig å få plass til både boligutbygging og vern av det som allerede er her. Vi har mange friområder, og mye skog. Vi i Norge har rett og slett mye plass, smiler ministeren.

Artikkeltags