Gå til sidens hovedinnhold

– Ble presset for millionbeløp

Artikkelen er over 14 år gammel

Gisseltakeren Arshad Mahmood snakker ut i Romerikes Blad.

Det sier kidnappingstiltalte Arshad Mahmood til Romerikes Blad. Han sier at han fikk følgende valg: Betal 18 millioner kroner - ellers blir barna dine drept.

Det er forklaringen 38-åringen gir fra varetektscella på Ullersmo. Mahmood sitter tiltalt for kidnapping, tortur, ran og grov vold mot tre menn i sitt eget hjem på Algarheim i Ullensaker. Politiet omtaler Arshad Mahmood som en av Norges farligste menn. Han risikerer forvaring i minst 11 år etter kidnappingen han har tilstått.

Politiet mener alle de tre gislene er tilknyttet en marokkansk mafia som kontrollerer store deler av hasjomsetningen i Europa.

Men jeg hadde ikke noe valg. De truet med å utradere familien min. Jeg var livredd, sier han.

Norskpakistaneren kidnappet de tre mennene og holdt dem fanget i sin egen kjeller. Politiet mener motivet var økonomisk utbytte - for å forlange løsepenger i bytte mot gislene. Arshad Mahmood sier at han ble presset til å gjennomføre den desperate handlingen for å beskytte sin egen familie.

- Hvorfor gikk du så langt?

- Jeg mottok drapstrusler mot min kone og mine barn, og fikk til slutt tre dager på å skaffe 18 millioner. Da tok jeg dem. Jeg ville skremme dem for å få slutt på truslene.

Etter en uke ble planen avslørt - og politiet gikk til aksjon mot huset. Det var lørdag 16. september 2006.

Ble skutt

Det startet da Arshad Mahmood ble skutt i hodet på Gardermoen i juni 2003. En mann ble dømt for drapsforsøket. Mahmood ble i 2000 dømt for grov mishandling av faren til mannen som seinere skjøt på ham.

Hevnfrykten vedvarte. Mahmood sier han gjentatte ganger gikk til politiet for å be om beskyttelse. Han ville bytte identitet, og ba om voldsalarm.

- Jeg ble truet på livet, men fikk aldri beskyttelse, sier han.

Advokat Vegard Aaløkken forsvarer Mahmood. Han sier klienten har fortalt at han har følt seg truet siden skuddene falt på flyplassen.

Politiadvokat Harald Holmsen i Romerike politidistrikt har følgende svar på spørsmål om Mahmood har bedt om beskyttelse:

- Hvorvidt politiet har vurdert dette, verken kan eller vil jeg kommentere, sier politiadvokaten.

Mahmood solgte etter hvert boligen i Oslo. Kona kjøpte huset på Algarheim. Han gikk til innkjøp av våpen; MP5, pumpehagle, pistoler, kniver og håndgranater.

Lurte ofrene

Mahmood forteller hvordan de fikk has på personene som ble tatt som gisler:

- Jeg tok først løpergutten som presset meg for penger. Vi avtalte et møte i Oslo, jeg sa jeg hadde pengene i bilen, forteller han.

Mannen ble slått ned og kjørt til Ullensaker. Der ble han tvunget til å fortelle hvem han arbeidet for. Snart satt sjefen i samme kjeller. Da Mahmood tok den nederlandske lederen, gikk han under dekke av å være politi.

- Jeg fant leiligheten, gikk inn, og sa jeg var fra politiet. Jeg satte på mannen håndjern, og tok ham med, forteller fembarnsfaren.

- Hvorfor kontaktet du ikke politiet?

- Politiet eier ikke ære. Jeg måtte beskytte mine barn. Selvfølgelig skulle jeg ikke gjort det. Men jeg ble presset.

Nekter tilknytning

Etter det Romerikes Blad får opplyst, krevde narkotikaligaen A-gjengen i Norge for et betydelig beløp: 18 millioner kroner. Arshad Mahmood - kjent som leder av den kriminelle gjengen - ble stilt ansvarlig. Selv nekter han for å ha noe med gjengen å gjøre.

Påtalemyndigheten kan i retten gå inn for å forsøke å bevise det motsatte: Statsadvokaten har tatt forbehold om anvendelse av straffelovens bestemmelse om organisert kriminalitet.

Romerikes Blad konfronterer Arshad Mahmood med politiets bilder av det omtalte torturkammeret.

- Hvordan forsvarer du dette?

- De truet barna mine. Hva forventer samfunnet? At jeg skal servere dem bløtkake?

Han tilsto i avhør og innrømmet at han gjorde det for å få løsepenger.

- Min kone, ekskone og barn satt i nabocellene. Jeg skrev under på hva som helst for at de skulle slippe fri. Derfor skrev jeg under på tilståelsen.

Politiadvokat Harald Holmsen i Romerike politidistrikt bekrefter at Mahmood har skiftet forklaring etter at saken ble åpnet.

Frykter hevn

Mahmood sier det er vanskelig å beskrive livet bak murene. Han tilbringer 22 av døgnets 24 timer på cella.

- Det er som du blir kastet på sjøen med håndjern, og skal svømme. Jeg sitter inne, mens politiet bygger opp saken ute, sier han.

Arshad Mahmood frykter at han fortsatt er blink for treffsikre pengeinnkrevere.

- Disse folkene har ingen religion. For dem er penger Gud, sier han.