Bedragerisiktede Espen Linnerud erkjente seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i Oslo Tingrett i går.

– Er det sant? Han burde lagt seg flat, sier Tor Einar Olaisen fra Tønsberg.

Han og fem bekjente i Vestfold-byen er blant ofrene til den tiltalte Fet-mannen. Til sammen skal Linnerud ha svindlet 49 personer for hele 27 millioner kroner.

– Virket troverdig

Olaisen og vennene i Tønsberg, som investerte til sammen 1,4 millioner kroner, ble lovet en formidabel avkastning på pengene. Ifølge Økokrims statsadvokat Anne G. Allum ble Tønsberg-gjengen forespeilet en avkastning på 267 prosent i uka.

– Ut fra det han ble forespeilet, skulle han fått tilbake 149,5 millioner kroner i løpet av det nærmeste året, sa Allum under innledningsforedraget i tingretten.

Olaisen sier han ble presentert for Linnerud gjennom en bekjent.

– Han brukte tilliten jeg hadde til min bekjent for å komme i kontakt med meg. Det er nok slik han har operert, sier Olaisen.

– Linnerud framsto som veldig troverdig og ærlig. Og opplegget virket bra. Det eneste jeg reagerte på var størrelsen på den forventede avkastningen, forteller han.

Olaisen og vennene lot seg overbevise til å satse penger i produktene Linnerud presenterte. Investeringen ble satt i navnet til en bekjent av Olaisen – en 39-åring fra Tønsberg.

Fattet tidlig mistanke

I likhet med en rekke andre av investorene, begynte Tønsberg-grupperingen å stusse over at de ikke fikk utbetalt penger som en følge av investeringene.

– Han kom hele tiden med lovnader, men det kom aldri noen penger, forteller Olaisen.

Etter seks måneder, etter et møte med som skulle være partneren til Linnerud, begynte han for alvor å frykte at sparepengene var tapt.

Olaisen, som skal forklare seg for retten førstkommende mandag, investerte i utgangspunktet 700.000 kroner. Pengene skulle plasseres i høyavkastningsprogram,men 33-åringen aner ikke hva som skjedde med pengene.

– Etter en stund krevde vi pengene tilbake. Det tok veldig lang tid, men vi gikk sammen og ringte tre ganger hver eneste dag, og til slutt ble han nok lei av oss.

– Vi ble lovet å få dobbelt så mye som vi hadde investert tilbake, som plaster på såret. Det fikk vi ikke. Men vi fikk tilbake halvparten. Jeg fikk igjen 500.000 av det jeg hadde satset, sier Olaisen.

– Papirmølle

Under første dag av rettssaken mot Linnerud fikk rettens medlemmer et innblikk i noe av den svært komplekse materialet som ligger for grunn for tiltalen.

Blant annet pløyde statsadvokat Allum seg gjennom det hun selv karakteriserte som "en rekke uforståelige avtaler", i et forsøk på å vise de tre dommerne hvilken papirmølle de fornærmede ble møtt av.

Litt tidligere hadde hun påpekt det hun sa til RB allerede for et halvt år siden.

– Vi mener avkastningsprogrammene ikke hadde noen realitet.