I går fortsatte rettssaken mellom ekteparet Else og Per Martinsen og Nes kommune i Øvre Romerike tingrett.

Paret krever 600.000 kroner i erstatning fra kommunen fordi de i fjor måtte selge boligen ved Esval Miljøpark til langt under takst, noe de mener skyldes beliggenheten ved miljøparken.

Våknet med lukta

– Lukta var det verste. Mens Else reagerte med kvalme, reagerte jeg mer med sinne. Særlig når jeg våknet med den om morgenen, sa Per Martinsen i retten i går.

– Jeg jobber skift. Jeg kunne komme hjem på morgenkvisten og møte kjerringa som ikke hadde sovet på to–tre timer på grunn av lukta, sa han.

Da aktiviteten på Esval i 2010 ble utvidet med aske- og metallgjenvinningsanlegg i regi av Norsk Gjenvinning Metall, fikk ekteparet enda mer å slite med. De begynte etter kort tid å kalle det for «sotfabrikken».

Middag i garasjen

– Hva førte fram til beslutningen å om å selge huset? spurte deres advokat, Audun Bollerud.

– Det var da vi fikk «sotfabrikken» oppå luktproblemene og måtte begynne å gjøre rent i huset for å få bort sota som la seg på vinduene inne i huset.

– Vi fikk huset fylt opp med folk som skulle vaske. Jeg opplevde at jeg måtte sitte i garasjen og spise middag. Da sa jeg til meg selv at det ikke var jeg som hadde forårsaket at slik vask var nødvendig, sa Martinsen.

– Ikke alle vil klage

Nes kommunes advokat, Christian Stang Våland, har stusset over at nesten alle klagene har kommet fra Martinsen og to andre naboer.

Dette ville Else Martinsen kommentere da hun avsluttet sin forklaring i går.

– Jeg vet at det er flere naboer som kjenner lukta, men som synes det er vanskelig å melde fra. Dette er det ulike årsaker til; en av dem er for eksempel virksomhetsleder i kommunen.

Hun sa også at det var et dilemma å selge boligen i Sorgenfrivegen.

– Vi orket ikke å bo der lenger, men ville ha best mulig pris. Det var vanskelig å balansere dette, sa Else Martinsen.