Ble avvist på flytrappa

TRIST FERIESTART: Sønnen Osneider gråter da han skjønner det ikke blir noen Danmark-tur fredag kveld, fordi pappa Stig Larsen sitter i rullestol. FOTO: NINA SKYRUD

TRIST FERIESTART: Sønnen Osneider gråter da han skjønner det ikke blir noen Danmark-tur fredag kveld, fordi pappa Stig Larsen sitter i rullestol. FOTO: NINA SKYRUD

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Familieturen til Danmark spolert.

DEL

Familien Larsen ble nektet å være med flyet fra Gardermoen til Billund i Danmark, fordi faren Stig ikke kunne gå opp flytrappa og inn i flyet. Det kan være brudd på en ny EU-forordning.

– Jeg har sittet i stol i 22 år og aldri følt meg så liten som nå. Snakk om å få stolen midt i trynet, sier Stig Larsen.

Sønnen gråter da han skjønner at turen til Danmark ikke blir noe av denne kvelden. Fortvilelsen til familiefaren er til å ta og føle på.

LES OGSÅ: Kan være brudd på EU-lov

– Aldri opplevd lignende

Det er fredag kveld. Familien Larsen har sjekket inn, fått bagasjelapp på rullestolen, bestilt og fått hjelp til bæring, passert gaten og tatt buss ut til flyet. Da bråstopper langweekenden til venner i Odense.

Kapteinen nekter å ta Stig Larsen om bord i flyet. Bakkeselskapet forsøker å skaffe ny billett. De får ikke plass før kvelden etter. Oppgitte velger de å reise hjem til Nesodden.

– Vi har reist rundt i hele verden, blant annet Chile og Colombia. Jeg har aldri tidligere blitt nektet adgang på fly. Ikke engang når jeg har reist alene med Widerøes Twin Oter, sier Stig Larsen.

– Sikkerhetsmessige grunner

Underdirektør Kristian Tvergaard i Sun-Air sier selskapet ikke tar passasjer om bord på sine fly hvis de ikke klarer å gå opp flytrappen selv. Det Billund-baserte selskapet flyr Oslo-Billund flere ganger om dagen for British Airways (BA).

– Vi kan ikke inngå kompromisser og si ja til noen og nei til andre, sier han.

Sikkerhetsmessige årsaker ligger til grunn, ifølge Tvergaard.

Flyet – en Fairchild Dornier 328 – har 32 seter. Den er så liten at den ikke kan bruke broene på Gardermoen.

– Det er ikke plass til å hjelpe noen opp trappen inn i flyet og den tåler bare vekten av en person, sier han.

Tvergaard sier selskapet er veldig lei seg for at familien kom helt til flyet før de fikk beskjed og at forventningene om en hyggelig reise til Billund ikke ble innfridd. De fikk nye billetter med SAS til København og transport derfra.

– Det skal ikke stå på penger for å rette det opp, sier Tvergaard.

Han mener bakkeselskapet Northport som tar hånd om Sun-Air-passasjerer på Gardermoen, skulle gitt beskjed ved innsjekkingen.

– Jeg kjenner ikke saken og må undersøke nærmere, sier Jo Inge Wangen, leder i bakkeselskapet.

LES OGSÅ: – Burde ikke få fly i Norge

Booket på internett

Familien fikk fredag beskjed om at de burde sagt ifra at Larsen satt i rullestol da de booket billett.

– Vi har alltid kjøpt billetter på nettet, uten at det har vært noe problem tidligere. Det er ikke noe sted på nett hvor man kan krysse av for at man er bevegelseshemmet, sier Kersti Larsen.

Hvis man booker via internettsidene til BA og går inn på "Information" og klikker seg videre kommer man til et avsnitt om at bevegelseshemmede må kontakte BA for å sjekke spesielle forhold hos samarbeidspartnere som flyr for BA. Familien Larsen har derimot booket reisen gjennom marcopolo.no.

Artikkeltags