Gå til sidens hovedinnhold

Blått har festet grepet

Artikkelen er over 8 år gammel

Tone W. Trøen (H) og Kari Kjønaas Kjos (Frp) viser fram sine mest seierssikre glis. Sammen har de borgerlige partiene festet et solid grep på Akershus.

Det viser en rykende fersk meningsmåling InFact har gjort for Romerikes Blad i forkant av det kommende stortingsvalget.

Med tre uker igjen før stemmene skal telles opp, har Høyre og Frp alene over 50 prosent av velgerne i ryggen. Om dette resultatet står seg til valget er over, gir det de to partiene ni mandater fra Akershus på Stortinget.

I tillegg har både Venstre og KrF ett mandat hver. Arbeiderpartiet står på stedet hvil i forhold til katastrofemålingen som ble utført før sommeren. Per nå betyr det fire mandater på Akershus-benken.

– Vi har bedre løsninger

Også over det Ap-vennlige Romerike fosser høyrebølgen fram. De to partiene har også her nesten 50 prosent av velgerne.

– Det er lov å være glad når vi får presentert slike målinger. Samtidig er det viktig å huske på at jobben skal gjøres helt fram til valget 9. september, sier Trøen.

Både hun og Kari Kjønaas Kjos lar seg inspirere. Begge drømmer om å bruke sluttspurten av valgkampen til å sikre seg enda et mandat.

– Folk flest ser at de har utfordringer rundt seg. Regjeringen har hatt åtte år på seg til å snakke om ting som ikke blir bedre. Etter de første fire årene kunne de skylde på at ting tar tid. Nå har det gått åtte år. Da går ikke det lenger uten at regjeringen mister all troverdighet, mener Kjos.

– Det er en overveldende trend at folk ønsker noe nytt nå. Forhåpentligvis ser folket at vi har nye og bedre løsninger enn den sittende regjeringen, legger Trøen til.

– Frykter dere valgkampmaskineriet til Ap de siste tre ukene?

– Vi driver valgkamp hver dag i fire år. Hvis regjeringspartiene tror de kan vinne valget ved å love gull og grønne skoger de siste ukene, så tror jeg de undervurderer velgerne, svarer Kjos.

KrFs førstekandidat i Akershus, Malin Stensønes fra Nesodden, synes det er veldig hyggelig at partiet går fram og at hun ifølge målingen får en plass på Stortinget.

– Det er en stor oppmuntring for både meg og partiapparatet, fordi det viser at det er mulig. Samtidig er dette en måling, og jeg er nokså edruelig anlagt. Dette kommer til å bli jevnt, og nå er det bare én ting som gjelder, og det er å stå på til siste slutt, sier hun.

Ap tror trenden snur

Sverre Myrli, Arbeiderpartiets leder i Akershus, lar seg imidlertid ikke skremme av meningsmålingen.

– Det har vært en tøff sommer, men nå tror jeg trenden snur. De tre siste ukene skal vi virkelig mobilisere. Jeg kan ikke huske at vi noen gang har hatt et større og mer tent valgkampmaskineri. Stemningen i egne rekker er veldig god, og vi skal ikke glemme at det kun er en måling som virkelig teller: Nemlig valgresultatet, sier Myrli.

Det borgerlige forspranget i fylket hvor 17 mandater skal velger er 11-4. MDG er blokkuavhengig, mens det er uvisst hvem som får utjevningsmandatet.

– Jeg tror Ap har gode sjanser til å få inn fem på Akershus-benken og at SV får inn en. I motsatt fall vil det være en indikator på at SV gjør et særdeles dårlig valg, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen fra Jessheim.

Han mener målingen fanger opp den nasjonale trenden.

– At Høyre har en fallende tendens, og at Miljøpartiet De Grønne (MDG) stormer fram, sier Marthinsen, som likevel minner om at hovedbildet fortsatt ligger fast:

Høyre ligger an til å gjøre et glitrende valg.

Kommentarer til denne saken