Bjørnar ligger helt stille hver dag

Artikkelen er over 5 år gammel

I ti år har ME-syke Bjørnar Krisner ligget stille i sengen. Mandag ser du han i dokumentarfilmen «Sykt mørkt» på NRK.

DEL

Der tar han blant annet et oppgjør med overlege Vegard Bruun Wyller. ME-eksperten gikk i sommer ut mot Helsedirektoratets ti råd for å skjerme de sykeste ME-pasientene. Rådene anbefaler total skjerming.

– Det er både galt og farlig. Mye tilsier at det er usunt å ligge i sengen i måneder og år, sa Wyller til NRK.

ME-syke Bjørnar Krisner mener på sin side at eksperten ikke aner hva han snakker om.

– Jeg har ligget her i omtrent ti år. Jeg ligger helt stille på ryggen dag ut og dag inn. Jeg orker å røre armene litt og beina litt, ellers ligger jeg helt stille. Konsekvensene av å skulle aktivisere eller gi alvorlig syke stimuli kommer til å bli helt forferdelige. Jeg blir fysisk dårligere av stimuli. Alt fra migrene, mageproblemer, oppkast, store smerter, spasmer, og går helt tom for krefter. Da orker du ikke nødvendige ting som gå på do, pusse tenner, og spise. Å være ME-syk er som å ha løpt maraton hele tiden, uten å kunne hente seg inn igjen, sier han.

– Jeg skjønner at det ikke er ideelt å ligge helt stille, men aktivisering er mye verre. Det kan komme til å koste ME-pasienter livet, eller at man får det så forferdelig at man ikke ønsker å leve lenger, sier han i dokumentaren.

Regissør Pål Winsents er ikke i tvil om at skjerming de sykeste er den beste løsningen.

– Etter å ha sett mange ME-pasienter de siste syv årene, og fulgt tett med på Kristine og Bjørnar hverdagsliv de siste seks, så ser jeg at spesielt de sykeste ME-pasientene trenger å skjermes helt fra lys, lyd og ytre stimuli. Hvor vilt det enn høres ut, så er dette faktorer som er med på å forverre sykdommen deres. Noe min tilstedeværelse også kan ha bidratt til. Men fordi Bjørnar og Kristine hadde et sterkt ønske om å ikke forbli en usynlig gruppe har de stilt opp for kamera i dokumentaren Sykt Mørkt, sier regissør Pål Winsents i Fenomen Film.

Artikkeltags