Gå til sidens hovedinnhold

Bestikkes til kirkebenken

Artikkelen er over 14 år gammel

Når skolebarna i dag møter i kirkens tradisjonelle julegudstjeneste, har flere av dem fått betalt for å sitte der. - Dette er foreldrenes sak, sier kirkeministeren. DISKUSJON:

I Nittedal må foreldre bestikke barna sine med penger for at de skal delta i Rotnes skoles tradisjonelle julegudstjeneste.

Fra rektor har elevene fått et brev der foreldrene kan frita dem fra kirkearrangementet. Nå opplever flere foreldre at de må betale ungene sine for at de skal være villige til å delta.

100 kroner

Anett Lindstad er mor til Sebastian (12) og Mathias (9), begge elever ved Rotnes skole. Hun bekrefter at hun har vært nødt til å bestikke eldstesønnen med 100 kroner for at han skal gå til skolens kirkearrangement.

– Det er ille at vi må gå så langt, men for oss er det viktig at han tar del i formidlingen av julens budskap, og dette er den eneste måten å få det til på, sier Lindstad til Romerikes Blad.

Ikke Giskes bord

- Skolen kan ikke pålegge noen å delta på gudstjenesten, det skal være frivillig, uttalte kultur- og kirkeminister Trond Giske da han onsdag besøkte Kjenn skole i Lørenskog.

Giske synes det er greit at skolene har et alternativt arrangement, slik at de som ikke deltar på julegudstjenesten får et tilbud.

- Hva som skal motivere ungdommene til å delta, er ikke en sak for oss. Det må bli en sak mellom foreldrene og ungdommene selv, sier statsråden til Romerikes Blad.

Julens budskap

Familien Lindstad mener det er viktig at barna opplever skolegudstjenesten før jul.

– Her skal julens budskap formidles, og for oss er det viktig at våre barn tar del i dette, sier hun.

Da barnas besteforeldre hørte om diskusjonen, valgte de å legge 100 kroner på bordet for å få 12-åringen i kirken.

– Det førte til at han bestemte seg for å delta på julegudstjenesten, forteller moren.

Uheldig

Undervisningsinspektør Trond Melvold ved Rotnes skole har ikke hørt om forhandlingene som foregår i skolebarnas hjem.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er ikke særlig heldig. Men det må være opp til foreldrene å fortelle hva som er riktig, sier han til Romerikes Blad.

Han forteller at alle elevene er invitert til den årvise julegudstjenesten. Det er frivillig å delta. Flere elever har bedt om fritak, ifølge Melvold er det "ikke så mange".

– Årsakene er blandet, eksempelvis tilhørighet til en annen religion, sier undervisningsinspektøren.

Elevene som ønsker fritak fra gudstjenesten, får et alternativ: Forestillingen "Jesper" framført av en lokal teatergruppe. Anett Lindstad mener alternativet frister mer enn kirkebesøket.

– For min sjuendeklassing var lappen om fritak en invitasjon for å slippe kirken.

Skolen har laget et flott opplegg for de som ikke går i kirken, og ungene ble lokket av det. Lappen med spørsmål om fritak så han som en invitasjon til fest og moro, sier moren.

Også en annen forelder ved Rotnes skole, Nina Sibbern, bekrefter at flere foreldre må betale ungene sine for å få dem i kirken.

– På den måten får vi ungene til å delta, sier hun til Romerikes Blad.

Skoleledelsen mener de to tilbudene bør være like attraktive.

– Vi har hatt som utgangspunkt å gi to likeverdige tilbud. Det er opp til foreldrene å velge hva de vil at ungene sine skal oppleve før jul, sier Melvold.

Etter det Romerikes Blad kjenner til, har flere foreldre vært nødt til å gjennomføre samme metode: Friste barna med penger for å få dem til å gå i kirken.

Anett Lindstad sier at hun ikke synes det er riktig å betale de unge for å få dem til å gå i kirken.

– Men jeg synes skolen bør finne et mindre spennende alternativ. Tidligere har det vært juleverksted og grøtfest, men alternativene blir bedre og bedre, sier hun.