Gå til sidens hovedinnhold

Ber Kripos om hjelp

Artikkelen er over 8 år gammel

Politiet på Romerike ber nå Kripos om hjelp for å se om bortføringssakene på Romerike har en sammenheng med tilsvarende saker på Østlandet.

Etter at Romerike i slutten av forrige uke ble rystet av to brutale bortføringsforsøk av unge jenter, har politiet fått melding om ytterligere tre tilsvarende episoder ulike steder på Østlandet. Ingen er foreløpig pågrepet i noen av sakene.

Nå ber politiet på Romerike om hjelp fra Kripos for å se om det er en sammenheng mellom episodene.

– Politiet på Romerike undersøker om det er en sammenheng mellom episodene her i distriktet. I tillegg ber vi nå om hjelp av Kripos til å vurdere eventuelle sammenhenger mellom episodene på Romerike med andre saker av tilsvarende art. Kripos vil også kunne vurdere sakene opp mot potensielle moduskandidater, bekrefter politiadvokat Jon Aga i Romerike politidistrikt.

Fantomtegning

Bølgen av bortføringsforsøk startet i Eidsvoll torsdag 20. september. Da skal ei 13 år gammel jenta ha blitt overfalt av en mann som forsøkte å dra henne inn i en bil.

Dagen etter fikk politiet på Romerike melding om en tilsvarende episode i Gan i Fet kommune: Ei 15 år gammel jente var forsøkt dratt inn i en bil ved gamle Øvre Dalen skole.

Den påfølgende uken har politiet på Østlandet fått melding om ytterligere tre saker.

Ifølge politiadvokat Aga er det for tidlig å si noe sikkert om det er en sammenheng mellom bortføringssakene på Romerike. Han sier politiet fortsatt jobber med innsamling og systematisering av informasjon.

I går gikk politiet imidlertid ut med en fantomtegning og en etterlysning av en person i forbindelse med episoden i Gan.

«Politiet har vært i kontakt med flere vitner i saken. Ut ifra vitneforklaringene har politiet fått høre at en mann med hvite bukser og mørk hettegenser har oppholdt seg i nærheten av skolen.» skriver politiet i en pressemelding.

Ber om tips

Mannen på fantomtegningen skal ha vært i området ved den nedlagte skolen både den aktuelle dagen, og ved enkelte anledninger i ukene forut for hendelsen.

Politiet ber alle som har informasjon om mannen om å ta kontakt med politiet (se faktaboks).

Politiadvokat Aga vil verken bekrefte eller avkrefte om politiet mener mannen på tegningen er gjerningspersonen.

– Det viktigste for oss er å komme i kontakt med vedkommende, sier Aga.

Han understreker at politiet fortsatt er interessert i alle mulige tips i begge Romerike-sakene.

– Det er viktig at folk som sitter med informasjon ikke unnlater å gå til politiet fordi vi nå har gått ut med denne tegningen. Vi ønsker bare å komme i kontakt med denne personer, og vi er fortsatt interessert i annen informasjon, understreker politiadvokaten.

– Skremmende

Advokat Gard Lier er bistandsadvokat for den 15 år gamle jenta fra Gan. Han sier han verken har snakket med jenta eller fått dokumentene i saken. Advokaten kan derfor ikke si noe om hvordan jenta har det nå en uke etter episoden.

– Det er selvfølgelig skremmende det hun har vært gjennom. Slike hendelser blir man preget av, ofte i flere år etterpå, sier Lier.

Bistandsadvokaten sier han er positiv til at politiet nå på et tidlig tidspunkt samarbeider på tvers av politidistrikt for å se etter mulige sammenhenger mellom sakene.

– Mangel på samarbeid var jo noe av problemet i for eksempel lommemannen-saken. Hendelsene skjedde i ulike distrikt, og politiet klarte ikke å se sammenhengen. Nå ser det ut til at de har tatt lærdom, sier Lier.

Bortføringsforsøkene

GAN-SAKEN:

Politiet ber alle som har opplysninger om personen på fantomtegningen om å kontakte Fet og Rælingen lensmannskontor på tipstelefon 916 25 793.

Politiet ber også om at alle som har parkert bilen sin ved Øvre Dalen skole i tidsrommet mellom 1. og 21. september om å kontakte lensmannskontoret.

EIDSVOLL-SAKEN:

Politiet er fortsatt interessert i observasjoner av en rød kassebil med gule skilter som er observert i forbindelse med bortføringsforsøket på Eidsvoll torsdag 20. september om morgenen.

Tips om denne saken bes meldt til Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor på tipstelefon 90 74 42 42.

TIPS OSSTlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005