Begge nekter straffskyld

NEKTET STRAFFSKYLD: De tiltalte foreldrene nektet i dag straffskyld i Øvre Romerike tingrett. De er tiltalt for grove overgrep mot sine tre egne barn. FOTO: TOM GUSTAVSEN

NEKTET STRAFFSKYLD: De tiltalte foreldrene nektet i dag straffskyld i Øvre Romerike tingrett. De er tiltalt for grove overgrep mot sine tre egne barn. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 6 år gammel

De tiltalte foreldrene nektet straffskyld da overgrepssaken startet i dag.

DEL

Tiltalebeslutningen er så lang at det tiltalte ekteparet fra Øvre Romerike fikk sitte mens aktor leste den i Øvre Romerike tingrett.

Ekteparet er tiltalt for grove overgrep mot tre egne barn i flere år. Tiltalen går på seksuell omgang med barn under 10 år, voldtekt, incest og vold.

Overgrepene skal i hovedsak ha funnet sted i fire kommuner på Øvre Romerike, hvor familien bodde. Den tiltalte faren var preget under opplesningen. Han blunket stadig og gjemte tidvis ansiktet i hendene.

Den tiltalte mora virket langt roligere der hun fulgte med på tiltaledokumentet. Det er satt av 11 dager til rettssaken.

– Gutten er redd

Retten skal høre de fornærmede barnas forklaringer via lyd- og bildeopptak, og det er satt av fire dager til dette.

– Retten vil se at N.N. (den eldste sønnen) er fanget i en følelsesmessig cocktail. Han er naturligvis glad i sin mor. På den annen side hater han henne, sa aktor, statsadvokat Peter Andre Johansen, i sitt innledningsforedrag.

– Gutten er også redd fordi han selv forklarer seg som en overgriper og frykter at han kan komme i fengsel. Og det er selvsagt flaut å snakke om disse tingene for en gutt i tenårene, sa Johansen.

Han viste også til at gutten i avhørene bruker ord og begrep som tyder på at her er det noe mer, at han legger igjen spor.

– Det er utvikling i hans forklaring. Han sier først at det ikke har skjedd overgrep, så kommer det gradvis og mer og mer. Og etter hvert forklarer han seg om omfattende overgrep mot ham og småbrødrene. Også om at han har gjort overgrep mot småbrødrene, sa aktor Johansen.

Forsvarer kritisk til politiet

Advokat Siri Langseth forsvarer den tiltalte mora.

– Dette er en sak som bygger på avhør av barn og av personer rundt ungene, som forklarer seg om hva barna skal ha sagt. Forklaringene er framkommet på en slik måte at de ikke er pålitelige. Etterforskning av en sak om overgrep mot barn er brolagt med gode intensjoner, men alle som forklarer seg, blir følelsesmessig berørt, sa Langseth.

– Man må ikke la grusomme historier frata oss vår kritiske sans. Man må vurdere bevisene rundt forklaringene, sa Langseth, som også var kritisk til politiets avhørsteknikk.

Romerikes Blad følger saken!

Artikkeltags