Morten Olstad er i fyr og flamme. Fra den eneste stresslessen i rommet vipper han føttene livlig opp og ned i takt med gapskratt og ivrig gestikulerende armer. Som en av rolleinnehaverne i NRK-serien " Institusjonen" regner han med både fanbrev og autografskriving.

– Nå kommer det til å renne over her med pressefolk og fans. Ja fans vil vi ha. Lange, lyshåra damer. I bikini, gliser han.

Kjendisstatus

I går viste NRK første episode av den nye serien som gjennom 13 episoder følger dagliglivet til beboere og ansatte ved Gjestad bo- og behandlingssenter på Jessheim. Da RB møter opp på bofellesskapet en time før første episode, har de kommende TV-stjernene allerede benket seg foran TV skjermen. Vel, kjendisstatusen har de allerede merket. Bilder og intervjuer i alle de store hovedstadsavisene. Nitimen, Norsk Ukeblad og Se og Hør rett rundt hjørnet. Jo da, de liker fokus, men tar det som rein bonus. For det viktigste er hva det norske folk synes om serien.

– Det er en hjertevarm serie. Jeg satt og grein en hel halvtime, jeg, etter første visning. Dette blir bedre enn både Big Brother og Farmen, mener Morten. Sammen med kamerat og medspiller Tom André Henriksen fikk han se første episode allerede fredag. Nå er hele bofellesskapet samlet, med marsipankake fra ledelsen og blomster fra besøkstjenesten.

Viktig jobb

Morten har cerebral parese. Tom har downs syndrom. Morten er ihuga Elvis fan, mens Tom Andre digger svensktoppar. Begge er lidenskapelige Hotel Cæsar-fans, og begge har bodd i bofellesskapet siden åpningen for tre år siden. Her har de hver sin leilighet, og klarer seg stort sett selv. De roser personalet som alltid er der for dem.

– Det er kjempeviktig at folk får se hvor utrolig bra jobb disse gjør, sier Morten, og sikter blant annet til miljøarbeider Unn Berit Flindrum Sogge som er boleder.

Vil ha kvinnelige fans

Vignetten snurrer over skjermen.

– Nå kommer det! sier Morten og vifter bort fotografen. Har ikke tid til bilder nå når han er på tv. Opp på skjermen dukker hele gjengen fra bofellesskapet: Tom Andre, Morten, Kine Merete Fjeldet (28) og Sissel Sevaldrud (45). Og bolederen.

– Se, nå kommer høydepunktet, roper Morten. Han er ekstatisk. Tom Andre tar situasjonen med verdig ro. Sier ikke et ord i løpet av sendingen. Normalt er det han som stjeler oppmerksomheten. Men etter sending svarer han gjerne på spørsmål.

– Var det ikke ubehagelig med tv-folk så nært innpå seg i sju måneder?

– Jeg er vant til kamera, og jeg er vant til å være sammen med folk, prate med dem. Nå tar jeg imot kjendisstatusen med åpne armer, svarer han med stoisk ro. Han regner med fanbrev.

– Men jeg vil helst ha fra jenter. Det er nemlig slutt med kjæresten, så jeg er singel. Ledig på markedet, forklarer han.

20. mars. skal han på dansegalla. Da kan det være greit med litt kjendisstatus.