– Vi blir spist opp her. Når det er overskyet og vindstille er det nesten håpløst å være ute, forteller Liss Jorun Kristoffersen.

Hun er barnehageassistent ved Lille Krabaten barnehage på Kjeller, hvor leken i år har blitt litt annerledes.

– I fjor gikk vi på sneglesafari. Nå går vi på myggjakt, forteller Kristoffersen, som aldri har opplevd så mye mygg i barnehagen tidligere.

Har du noen gode råd mot myggen? Del dine tips nederst!

Allergi

Ungene reagerer forskjellig på myggstikkene. Enkelte er allergiske og hovner opp mer enn andre. Noen kan også få feber. Ett av barna måtte holde seg hjemme hele forrige uke.

– Sannsynligvis fordi hun fikk en allergisk reaksjon etter alle stikkene. Hun hovnet opp og fikk litt feber, forteller barnehagens andre assistent, Jeanette Kristiansen.

Alle barna er under tre år og skal ikke ha myggmiddel på huden.

– Det er mye strev å beskytte ungene. Vi bruker myggmiddel på klærne. Men det virker som om myggen er immun når det brukes på klær. Vi må passe på og prøve å ta myggen når vi ser den setter seg. Heldigvis er vi en liten gruppe. Det gir oss god oversikt, forteller Kristiansen.

MYGGEKSPERT: – Mye mygg i år

– Umulig å hindre stikk

De har også gått til anskaffelse av myggnetting i vognene for å beskytte barna mens de sover. Mye av tiden går også med til å lære barna hvordan de skal bli kvitt myggen.

– Mange barn blir redde når de ser mygg og andre insekter. Det er vanligvis ikke lov til å slå. Men myggen er det lov til å klappe til, forteller Kristoffersen.

– Det er imidlertid umulig å hindre at myggen stikker. Da bruker vi et middel som hjelper mot kløe, legger Kristiansen til.

Mye inne

Den private barnehagen er omgitt av mange busker og trær, men i disse dager brukes den frodige hagen minst mulig.

– Vi må ta våre forholdsregler. Derfor holder vi oss helst i sandkassa på nedsiden av huset. Også er vi mer inne enn vanlig, forteller Kristoffersen.

Blodsugerne har også vært en plage på kafeen Pikene på hjørnet i Lillestrøm.

– Tidligere i år har det vært mye mer enn vanlig. Nå er det bedre. Vi har gått til anskaffelse av en mygglampe, forteller Dongan Aslam, en av de ansatte.