Tidligere kriminaltekniker Tore Per Bakken fra Strømmen ledet den tekniske etterforskningen for Kripos etter drapene i kårboligen på Orderud gård.

Et av hovedfunnene til privatetterforsker Tore Sandberg har så langt vært et nytt kulehull på åstedet, teorien om at vinduet i verandadøren ble knust fra innsiden og at gjerningspersonene tok seg inn hovedinngangen i første etasje.

LES MER: Her er Sandbergs Orderud-funn

– Teoriene holder ikke

– Sandbergs teori holder ikke, sier Bakken under NRK-programmet Spekter når de snakker om muligheten for at vinduet i verandadøren ble knust fra innsiden.

– Det er flere ting som peker imot; ved slag mot glass skapes trykkringer. Det er vitenskapelig konstatert at trykket kommer utenfra. For det andre; glassbitene gikk langt inn i tv-stua. Og glasset har truffet gulvet før Marie Orderud har segnet om over noen av glassbitene. Det er heller ikke funnet noen spor av glasskjærer, sier han.

Når det gjelder kulehullet i skyvedøren ville ikke Bakken gi et klart svar på om politiet fant et kulehull der, eller ikke.

– Det er ikke funnet et prosjektil etter dette hullet, og vårt hylse- og prosjektilregnskap stemmer, sier han.

Utelukker førsteetasje

Sandberg ville vite hvorvidt politiet hadde undersøkt eller funnet fottøyavtrykk i kårboligens førsteetasje.

Svaret fra Bakken er krystallklart:

– Vi har lagt folie i hele trappen. Man har funnet et bestemt fotavtrykk overalt der det er avfyrt skudd i den øvre etasjen, mens det ikke er funnet antydning til avtrykk i trappen, sier Bakken.

Som dermed utelukker at gjerningspersonen kan ha tatt seg inn hovedinngangen i underetasjen – slik Sandbergs teori går ut på.

Sikker på dommen

Den tidligere Kripos-etterforskeren sier han er overbevist om at dommen er riktig.

På spørsmål om etterforskerne låste seg fast i gårdstvist-motivet svarer han at den tekniske etterforskningen var meget bred.

– Vi har snudd hver stein vi har klart å finne i huset. At det senere viser seg at noen finner noe etter så lang tid som vi muligens har oversett, det vil jeg ikke ha noen sterk mening om, men jeg er ydmyk over for det, sier han.

Romerikes Blad har tidligere i dag vært i kontakt med Bakken, men han sier at han kun vil uttale seg om saken i NRK-programmet.