Avviser nesten alt

Artikkelen er over 9 år gammel

NRV/RA-2 krever 27 millioner kroner i erstatning av slamkjører Eilert Støen som følge av vannverkssaken. Støen kan strekke seg til å betale tilbake 375.000 kroner.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LILLESTRØM

Med den tilbakebetalingen mener han at han har gjort opp for feilfakturering i forbindelse med landbruksmaskiner han mottok, og for mottatt forskuddsbetaling det aldri ble jobbet for. Alle andre beskyldninger om at han har vært en vel vitende og aktiv aktør i tapping av NRV/RA-2 ble blankt avvist da Støens advokater, Johnny Veum og Petar Sekulic, prosederte i Nedre Romerike tingrett i går. De mener Støen ikke hadde noen grunn til å mistenke at den godt betalte slamdeponikontrakten han hadde med RA-2 i realiteten skulle dreie seg om tapping av selskapet. Heller ikke pengeoverføringer til Sør-Afrika eller videresalg av maskiner og utstyr til gunstige priser for "Henriksen-sfæren" kan ifølge Støens forsvarere gjøre Støen til en kriminell.

– Vi bestrider ikke de faktiske transaksjonene, men det er i løpet av rettssaken ikke lagt fram bevis for Støens skyld i tapping, sa Veum i går.

Godt betalt

Sentralt i anklagene mot Støen er at han i en årrekke fikk altfor godt betalt for å drive avløpsselskapets slamdeponi.

– Men jeg skulle gjerne sett den som kan peke på bevis for at Støen i 1991, da kontrakten ble inngått, var klar over at hensikten til Ivar T. Henriksen skal ha vært å sikre seg selv uberettiget vinning, sa Veum. Han presiserte at Støens kontrakt var godkjent av styrelederen i RA-2, og at prisen ikke var Støens forslag.

– Støen fikk godt betalt, ja, men det er jo ikke slik at det er vanlig å varsle kontraktsparten dersom man tjener godt, la Sekulic til.

Forsvarerne gjorde også et poeng av at det aldri var noen, verken styremedlemmer eller andre, som satte spørsmålstegn ved om slamkontrakten var for god for Støen. Henvendt til dommerne pekte Veum på at tvilen må komme Støen til gode i denne saken.

– Det lyder som en festtale, men er sant: Det er bedre at ti skyldige går fri enn at en uskyldig bli dømt. Her holder det ikke å være ganske sikker på at Støen har visst hva han har vært med på. Her må dere være skråsikre.

Hjalp Økokrim

Manglende bevis og uvitenhet om at det kan ha vært betydelig tapping som har funnet sted var også hovedpoenget da advokat Lars Jørstad Francke holdt sin avsluttende prosedyre på vegne av Hallvard Aanonli i går. Aanonli og hans maskinsselskap var en av Ivar T. Henriksens betrodde forretningsforbindelser. Aanonli ble brukt som mellomledd i en rekke NRV/RA-2-transaksjoner som framstår som tvilsomme.

– Aanonli har ytt betydelig bistand til Økokrim i denne saken og gitt dem alle dokumenter de ønsket, og til og med dokumenter de ikke ante eksisterte. Han har også forklart seg om forhold Økokrim ikke var kjent med. Det er ikke forenlig med påstanden om at han med viten og vilje skal ha vært med på å tappe NRV/RA-2, sa Francke.

Artikkeltags