Kl. 15.45: En av registreringsvaktene blir oppmerksom på at det har vært en eksplosjon i regjeringskvartalet. På dette tidspunktet var det ukjent at det var en bombe som er sprengt.

Kl. 16.05: Tomasgard tar båten til Utøya sammen med 5–6 deltakere, matros og båtfører. Det ble også kjørt om bord en varebil. Under overfarten tikker nyheten inn om at en bombe er sprengt i Oslo.

Ca. kl. 16.15 ankommer båten Utøya. Tomasgard får beskjed om at dagens program er avlyst. Tomasgard går deretter opp i Storsalen hvor han blir sittende og snakke med vaktmannen på øya. Etter hvert kommer ungdommene til Storsalen.

Kl. 16.42: Tomasgard sender en sms til sin mor i Odda som vil vite når han og sønnen kan ventes til Odda. Tekstmeldingen har følgende ordlyd: «Ikke sikkert. Holder igjen litt da det ikke er så mange voksne her på øya. Får se hvordan reaksjonene blir og om jeg må holde igjen». På det tidspunktet er ungdommene fremdeles samlet i Storsalen.

Kl. 16.55: Tomasgard går ned bakken mot kaia sammen med båtføreren og «Mor Utøya», Monica Bøsei. Nede på kaia snakket de med en jente som ville komme seg til land, men som ikke har noen på andre siden. Hun blir igjen da de voksne mener det er tryggest på øya.

Ca. kl. 17.00: MS Torbjørn kjører over til fastlandet. De tre andre på båten er matrosen, båtføreren og Monica Bøsei.

Noe over kl. 17.00: Båten ankommer land. Da Tomasgard går ut av overbygget på båten (på nordsiden), oppdager han det han tror er en politimann som ser direkte på Tomasgard. «Politimannen» kommer gående fra registreringsteltet og går foran båten, som er i ferd med å legge til land, og mot bilen sin. Tomasgard går sammen med sin sønn mot registreringsteltet for å hente bilnøkkelen til sin bil. De må vente til et par jenter også har registrert seg. Disse skulle ut på øya. Mens de venter ser Tomasgard at «politimannen» snakker med Monica Bøsei og båtføreren. Tomasgard ser også at han har våpen. De observerer at «politimannen» bærer om bord en større grønn/sort kasse. Det neste Tomasgard ser er at «politimannen» går tilbake til bilen sin med våpenet og at han like etter står ute i veien og jobber med å dekke våpenet til med grønne plastposer.

Ca. kl. 17.15: Tomasgard og sønnen kjører fra stedet.

Ca. kl. 17.20: Tomasgard registrerer å ha mottatt en talemelding på mobilen sin. Det er fra LO i Vestfold som ringte og lurer på om Tomasgard har dratt fra Utøya. Meldingen var ringt inn klokken 16.43. Tomasgard ringer tilbake for å fortelle at han er i bilen på vei til Vestlandet. Personen tar telefonen, men det høres bare masse skrapelyder. Tomasgard ringer opp på ny. Nå hører Tomasgard masse lyder når telefonen besvares, også det som må ha vært to skudd. Gjengitt høres det skrapelyder og «pff, pff». Tomasgard skjønner ikke at det er skudd og ringer opp nok en gang. Vedkommende tar telefonen og sier: «HERREGUD DE SKYTER HER». Stille. Så spør Tomasgard: «Skal jeg ringe nødnummer?». Vedkommende svarer ja. Telefonsamtalen blir brutt.

Kl. 17.28: Tomasgard ringer 112 to ganger uten å komme gjennom.

Kl. 17.29: Tomasgard ringer 113 og kommer gjennom etter noen sekunder. Damen Tomasgard snakker med bekrefter at de har mottatt melding om at det skytes på Utøya. Tomasgard husker ikke hva mer som ble sagt, men mener at han fortalte at de nettopp har kommet fra Utøya og at han har sett en politimann med våpen på vei ut på øya.