Anmelder forsøpling

PÅ PLASTHJULJAKT: Mette Sperre (nærmest) og May Oldervik i Naturvernforbundet i Fet finner massevis av plasthjul i strandkanten over alt i Nordre Øyeren. Nå anmelder forbundet forholdet slik at man kan finne ut hvem som egentlig er ansvarlig for forsøplinga. FOTO: TOM GUSTAVSEN

PÅ PLASTHJULJAKT: Mette Sperre (nærmest) og May Oldervik i Naturvernforbundet i Fet finner massevis av plasthjul i strandkanten over alt i Nordre Øyeren. Nå anmelder forbundet forholdet slik at man kan finne ut hvem som egentlig er ansvarlig for forsøplinga. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 5 år gammel

Små og store plasthjul fra renseanlegg fortsetter å forsøple Øyeren. Nå anmelder Naturvernforbundet i Fet forholdet som kan drepe fugler.

DEL

– Se på dette, sier Mette Sperre og viser fram en video fra Midway Island, midt i Stillehavet.

Albatrossene dør som fluer og dødsårsaken er at voksne og unger er propp fulle av plastartikler til tross for at det er 2.000 kilometer til nærmeste bebodde øy.

– Vi skal ikke se bort ifra at våre fugler spiser like mye plastartikler. Da er dette virkelig et stort miljøproblem, sier Mette Sperre og viser fram pose etter pose med plasthjul.

LES MER: Fylte Glomma med søppel

En symbolhandling

Plasthjulene, eller biofilmbærerne, stammer fra diverse renseanlegg hvor de brukes i renseprosessen.

Ved en flom i fjor forsvant 16 kubikkmeter av disse fra Hogset renseanlegg i Blaker og Sørum kommunalteknikk støvsugde Fetsund lenser for disse i vår.

– Et positivt tiltak, men dessverre bare en symbolhandling, sier Mette Sperre, som er leder av Naturvernforbundets lokallag i Fet.

Sperre understreker at Sørum kommune ikke har alt ansvaret.

– Vi finner også biofilmbærere som er større enn dem som brukes på Hogset, sier Sperre, som synes det er ille at rensing av avløpsvann skal føre til en ny type forurensning, om enn av en mildere sort.

De store hjulene kommer trolig fra en fylling på Fjellfoten i Nes.

Rømmer ved flom

Teorien er at plasthjulene rømmer fra renseanleggene ved store nedbørsmengder.

– Vi anser dette som en meget alvorlig forurensing av Glommavassdraget. Vi vet at Fylkesmannen i Oslo og Akershus har god kjennskap til saken, sier Sperre.

Problemet, ifølge Sperre, er at Fylkesmannen både gir konsesjon til disse renseanleggene, og har ansvaret for å håndheve disse konsesjonene.

– Hadde dette vært private anlegg, hadde nok pipa fått en annen lyd. Her er det det offentlige som forurenser. Og man anmelder jo ikke seg selv, fortsetter naturvernlederen. ,

Fylte sju brødposer

Mette Sperre forteller at et av lagets medlemmer har plukket sju brødposer med slike plasthjul i Melnesvika på Enebakkneset.

Dette området ligger sør for naturreservatet.

Man har også funnet mange slike plasthjul i Merkja og på Nerdrumstranda, som ligger oppstrøms Glomma ved Fetsund lenser.

Mette Sperre har videre funnet slike plasthjul på Nordre Sandøy på Hvaler, og seniorrådgiver Liv-Marit Hansen i Oslofjordens friluftsråd forteller at hun under registering på Akerøya på Hvaler fant 120 stykker på en strekning på 100 meter i fjor. Da var stranda plukket ren for slike biofilmbærere fire måneder tidligere.

Også svært mye plast etter bomullspinner blir nå funnet langs strendene, både i Glomma og ute i skjærgården.

Ønsker å finne svaret

Sandefjord-firmaet Krüger Kaldnes står bak anleggene som bruker biofilmbærerne i rensingen av kommunale avløp.

Administrerende direktør Jan Henrik Knudsen sier at man i høyeste grad tar dette på alvor og jobber aktivt for å finne ut hva som har skjedd.

Krüger Kaldnes er nå i ferd med å utarbeide en rapport til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Alle utilsiktede overløp ved renseanleggene skal meldes Fylkesmannen, men Fylkesmannen har ikke fått noen slike meldinger, sier Knudsen.

– Og vi må finne kilden, understreker Knudsen.

Artikkeltags