Gå til sidens hovedinnhold

Anker ikke mc-dommen

Artikkelen er over 10 år gammel

Eva Paulsen har ikke råd til en ny runde i retten. Dermed setter enken punktum for den lange kampen for å renvaske ektemannens ettermæle.

I går – nesten tre år etter at Cato Paulsen kjørte i døden i Husersvingen på fylkesvei 428 i Gjerdrum – tok enken Eva Paulsen den tunge avgjørelsen om å avslutte kampen mot Mesta og Statens vegvesen.

Eva har hele tiden hevdet at et hull i veien var den direkte årsaken til at mannen hennes mistet kontrollen på motorsykkelen sin og skled under en møtende lastebil 4. juni 2008.

Enken gikk derfor til sak mot Statens vegvesen og Mesta, og i mars slo Nedre Romerike tingrett fast at de offentlige virksomhetene hadde opptrådt uaktsomt.

Retten mener imidlertid at uaktsomheten ikke var tilstrekkelig til at familien Paulsen fikk medhold i kravet om erstatning.

Ikke råd

Eva Paulsen vurderte lenge å anke saken til lagmannsretten. Nå har hun imidlertid konkludert med at hun ikke har økonomisk ryggrad til å bære en slik kostnad. En anke i tingretten ville nemlig kostet i overkant av én million kroner.

– Vi er ikke enig i dommen fra tingretten. Men vi kan ikke ta sjansen på å satse hus og hjem for å få prøvd saken i lagmannsretten, sier enka, Eva Paulsen og legger til:

– Vi vil takke alle som har bidratt til å samle inn penger i ulike aksjoner. Men det rakk dessverre ikke til en ankesak. Pengene vil nå bli delt mellom Landsforeningen for trafikkskadde og Norsk Motorsykkelunion.

Ingenting endret

– Det er trist at vi ikke får prøvd saken for en høyere rettsinstans. Det har vært viktig for oss å holde fokus på trafikksikkerhet. Nå håper vi at de som varsler om trafikkfeller blir tatt på alvor og at arbeidet utføres raskere og bedre enn i dette tilfelle.

Cato Paulsen kom kjørende fra Kløfta mot Ask på ulykkesdagen. Han oppdaget ikke at det var et stort område i veibanen der det ikke var asfaltert etter veiarbeider dager i forveien.

Grus var kastet opp fra hullet i veibanen og lå på asfalten. Cato Paulsen mistet kontrollen over sin motorsykkel enten i hullet i veibanen eller i grusen ved siden av og havnet under en møtende lastebil.

LES OGSÅ: Opptrådde uaktsomt – men slipper erstatning

Cato er renvasket

Nedre Romerike tingrett mente at Statens vegvesen og Mesta Drift, som ikke gjorde ferdig veiarbeidet og heller ikke satte opp varselsskilt når arbeidet var ferdig, hadde opptrådt uaktsomt. Men ikke grovt uaktsomt, som kreves i erstatningssaker.

– Hadde de skiltet, ville Cato trolig vært i livet. Vi føler at retten har gitt oss medhold i at ulykken ikke var Cato egen skyld, sier Eva Paulsen.

Retten mente at familien hadde god grunn til å få prøvd saken for retten. Dermed slapp familien unna saksomkostninger i tingretten.

Takker familien

Morten Hansen i Norsk Motorsykkelunion (NMCU) takker familien for det arbeidet de har bidratt med for å øke sikkerheten i trafikken.

– Familien har oppnådd myemed sin modige innsats, og har vel egentlig vunnet. Mye vil måtte endres etter dette. Vegdirektoratet vurderer endringer. Det vil være rart om ingenting skjer. Familien har bidratt til å gjøre det tryggere å være mc-fører, sier Morten Hansen.

Også Per Oretorp i Landsforeningen for trafikkskadde (LTN) tror saken vil føre til endringer.

– Det må jo være en grense for hva trafikanter skal kunne forutse. Melderutinene må bli bedre. Og veiarbeider skal skiltes, sier Oretorp.

Familien Skøld Paulsen har hatt LTNs rettssikkerhetsfond i ryggen i tingretten.

– Når dommen fra tingretten blir rettskraftig vil vi vurdere hvordan vi skal følge den opp for å gjøre det tryggere å være trafikant, sier Oretorp.