André for mannen

MANN: Stortingspolitiker André Oktay Dahl mener det er viktig at menn får en stemme i likestillingsdebatten. FOTO: EVA GRØNSETH

MANN: Stortingspolitiker André Oktay Dahl mener det er viktig at menn får en stemme i likestillingsdebatten. FOTO: EVA GRØNSETH Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Menn skal bli mer aktive i kampen for likestilling. Det mener stortingspolitikeren André Oktay Dahl (H) fra Skedsmo.

DEL

Det er i hvert fall målet med det nye mannspanelet, bestående av 30 menn, som er opprettet av Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

André Oktay Dahl mener panelet er en god idé.

– Mange likestillingsdebatter blir sett på som rene kvinnedebatter. For å ta et eksempel: Når man diskuterer voldtekt, prostitusjon og spiseforstyrrelser, så diskuterer man aldri menn, mener han.

Oktay Dahl er spesielt opptatt av barnefordelingssaker etter samlivsbrudd.

– I dag får som regel kvinnene omsorgen for barna. Jeg er ikke helt sikker på om dagens ordning er rettferdig, funderer han.

Blir ekskludert

Høyrepolitikeren mener det er viktig å få menn med i likestillingsdebatten for å hindre at den stagnerer.

– I dag handler likestilling ofte om kvinner, og i mange saker blir det for spesielt interesserte. Likestillingspolitikk handler om langt mer enn kvinnepolitikk, hevder han, og illustrerer det ved å peke på sin egen situasjon.

– Jeg er en homofil mann. Jeg opplever at jeg ekskluderes fra mange debatter, for eksempel debatter om adopsjon, samliv og om kirken. Det kan virke som om enkelte tror at jeg ikke kan noe om samliv fordi jeg er homofil. Slik er det også i kjønnsdebatten. I det man ekskluderer en gruppe, så stigmatiseres også debatten, argumenterer han.

Dårligere helse

Stortingspolitikeren mener at likestillingsdebatten i stedet bør løsrives helt fra kjønnsperspektivet.

– Det handler i bunn og grunn om å ha respekt for individet, slår han fast.

– Hva er det å være en mann i dag?

– Ja, hva er det? Det jeg kan si er at det er veldig spennende, gliser han.

Oktay Dahl setter seg plutselig opp i stolen.

– Det er en selvfølge at kvinner skal ha lik lønn for likt arbeid, men på enkelte felter er menn i ferd med å sakke akterut. Ta for eksempel menns helse. Mange menn kvier seg for å gå til legen. Menn sliter mer etter samlivsbrudd, og det skaper utfordringer for psykiatrien, sier han ivrig, og fortsetter:

– Og hva med menn med minoritetsbakgrunn? Hvordan finner de sin identitet og sin rolle i samfunnet, spør Oktay Dahl, som mener at det viktig å få snakket om disse temaene.

Mannspanelet har allerede hatt ett møte. Neste vår er det meningen at drøftingene skal munne ut i en stortingsmelding om likestilling, menn og mannsroller.

I et brev til de 30 paneldeltakerne skriver statsråden det er avgjørende at også menn deltar aktivt i kampen for likestilling.

Artikkeltags