Alvdal-moren og stefaren tiltalt for overgrep i Gjerdrum

TILTALE: Den 26 år gamle datteren anmeldte sin egen mor og stefar for overgrepene som skal ha skjedd i Gjerdrum. Nå er det tatt ut tiltale mot begge to. Her er hun i forbindelse med at hun vitnet i Alvdal-saken sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. FOTO: SCANPIX

TILTALE: Den 26 år gamle datteren anmeldte sin egen mor og stefar for overgrepene som skal ha skjedd i Gjerdrum. Nå er det tatt ut tiltale mot begge to. Her er hun i forbindelse med at hun vitnet i Alvdal-saken sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. FOTO: SCANPIX

Artikkelen er over 7 år gammel

Det er tatt ut tiltalte mot den overgrepsdømte moren i Alvdal-saken for gjentatte overgrep mot sin datter da de bodde i Gjerdrum. Også jentas daværende stefar er tiltalt.

DEL

Politiet på Romerike har i lengre tid etterforsket den dømte moren i overgrepssaken i Alvdal, etter at hennes nå 26 år gamle datter anklaget henne for en rekke overgrep allerede på 90-tallet da familien bodde i Gjerdrum kommune.

Nå har Riksadvokaten og Statsadvokatene i Oslo besluttet å ta ut tiltale mot moren (48) og hennes daværende samboer (49) for gjentatte overgrep mot den 26 år gamle jenta da de bodde i Gjerdrum.

Moren og hennes nåværende samboer ble begge dømt til 15 års fengsel for overgrepene i den såkalte Alvdal-saken. Den nå tiltalte 49-åringen sto ikke tiltalt i Alvdal-saken og er ikke tidligere dømt for overgrep.

Begge til stede

Ifølge tiltalen skal moren fra 1990, da jenta var fire år gammel, og fram til januar 1998 flere ganger, hovedsaklig hjemme i Gjerdrum, ha forgrepet seg mot sin egen datter. Stefaren skal ha vært klar over at stedatteren ble utsatt for overgrep og skal ved flere av tilfellene ha vært til stede uten å forsøke å hindre at overgrepene fant sted, ifølge tiltalten.

Stefaren er også selv tiltalt for å ha forgrepet seg på sin stedatter. Ifølge tiltalten skal moren ha vært til stede ved flere av overgrepene ute å gripe inn. Ved enkelte anledninger skal moren også ha oppfordret samboren til å begå overgrepene.

Bundet fast

Stefaren er også tiltalt for voldtekt av stedatteren. Han skal, ifølge tiltalen, ha holdt henne fast og presset henne ned på senga og slått henne. Ved minst ett tilfelle skal faren også ha bundet fast stedatteren, ifølge tiltalen. Moren er tiltalt for medvirkning til voldtektene.

I tillegg er både moren og stefaren tiltalt etter den såkalte familievoldsparagrafen. De skal, ifølge tiltalen, ha slått og sparket datteren i ansiktet og på kroppen, ha dratt henne etter håret, sperret henne inne på rommet og nektet henne tilgang til toalett. Ved én anledning skal de også ha tvunget jenta til på løpe naken ute, ifølge tiltalen.

Forvaringspåstand

Statsdavokatene har i tiltalen slått fast at de vil legge ned påstand om 17 års forvaring med en minstetid på 10 år for moren som en fellesstraff med høyesterettsdommen på 15 års fengsel for overgrepene i Alvdal.

Morens forsvarer, advokat Steffen Brandstad, sier at hans klient nekter straffskyld etter tiltalen.

– Jeg har ikke diskutert tiltalen med min klient, men hennes standpunkt har hele veien vært at hun bastant nekter straffskyld i denne delen av saken i motsetning til Alvdal hvor hun erkjente en del. For henne er ikke dette nye anklager. Det har også tidligere vært anmeldelse i samme retning, sier Brandstad til rb.no.

Stefarens forsvarer, advokat Gard A. Lier, sier også hans klient nekter straffskyld etter tiltalen.

– Han erkjenner ikke straffskyld og stiller seg uforstående til tiltalen. Utover det har jeg på det nåværende tidspunkt ingen kommentarer om saken, sier Lier til rb.no.

Statsdvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød sier til rb.no at det er en alvorlig tiltale.

– Det er snakk om alvorlige overgrep og én av postene har alene en strafferamme på 21 års fengsel. Strafferammen viser hvor alvorlig dette er, sier statsadvokaten til rb.no.

Vekker vanskelige følelser

Den 26 år gamle jentas bistandsadvokat, advokat Anne Kristine Bohinen, sier at hennes klient er lettet over at det nå er tatt ut tiltale.

– Det har vært mange års lidelse som nå blir manifestert i en tiltale. Så får retten avgjøre skyldspørsmålet. Men når det er sagt, så er det en grunn til at påtalemakta har tatt ut tiltale, og det er fordi man vurderer bevisene dit at man kan kjøre en sak, og det er vi tilfreds ned, sier Bohinen til rb.no.

Jenta har, ifølge bistandsadvokaten, gått med guarden høyt oppe i lang tid.

– Hun er lettet over at det er tatt ut tiltale, men samtidig er det tungt. Det vekker til mange veldig vonde og vanskelige følelser. Hun må nå møte sin mor igjen, som hun ikke har sett siden forrige runde i retten for to år siden. Dette er ikke noe hun ønsker å tenke på til vanlig, sier Bohinen.

Artikkeltags