– Aldri vært så mye mygg som nå

SÅ ILLE AT HUN HAR SLUTTET Å GÅ TURER: Ruth Rosenberg pleier å gå tur i området rundt Fetsund Lenser. Nå bruker hun sykkelen for ikke å bli spist opp av flommyggen som herjer. BEGGE FOTO: MARTIN LUNDSVOLL

SÅ ILLE AT HUN HAR SLUTTET Å GÅ TURER: Ruth Rosenberg pleier å gå tur i området rundt Fetsund Lenser. Nå bruker hun sykkelen for ikke å bli spist opp av flommyggen som herjer. BEGGE FOTO: MARTIN LUNDSVOLL

Artikkelen er over 8 år gammel

Ruth Rosenberg har bodd i Fet i 74 år. Hun kan ikke huske at det noen gang har vært så mye mygg som i år. Flommyggen har kommet for fullt.

DEL

– Det er helt forferdelig, helt sykt, man må nesten være her for å forstå hvor ille det er, sier Ruth Rosenberg, mens hun vifter rundt seg med en vifte laget av planter i et forsøk på å holde et tjukt lag av mygg unna kroppen.

Tirsdag kveld er hun en av få RBs utsendte kan se i det populære turområdet ved Fetsund Lenser. Kanskje er det blodsugerne som holder folk innendørs. Det tror i hvert fall Rosenberg. Når hun stopper opp for å besvare spørsmål, samler det seg et 100-talls svirrende insekter rundt beina hennes. Vår fotograf kunne telle over 20 nye myggstikk bare på beina etter 10 minutter i området.

– Vanligvis pleier jeg å gå tur her. Nå bruker jeg sykkelen i stedet. Man er nødt til å være i bevegelse. Ellers blir man spist opp, forteller Rosenberg, som i løpet av sine 74-år i bygda ikke kan huske at det har vært så ille som i år.

– Det pleier å være mye mygg i Fetsund. Men jeg tror ikke det har vært så mye som nå. Det kan i hvert fall ikke jeg huske. Nå er det helt ekstremt, slår hun fast.

Mer aggressiv

Romerikes Blad kunne for et par uker siden fortelle om den såkalte flommyggen som var på vei. Den er, som navnet indikerer, spesielt utbredt i områdene der det har vært flom, og spesielt i områdene rundt Øyeren kan det nå betegnes som myggår.

Men også langs Vorma og Glomma er flommyggen å finne i stort monn, og den oppsøker også områder hvor det ikke har vært flom. Og ikke bare florerer det av flommygg flere steder på Romerike, den er også «verre» enn den mer vanlige skogsmyggen. Mens sistnevnte liker seg best om kvelden og i skyggen, angriper flommyggen like gjerne i sollys midt på dagen.

– Vi har hytte ved Hvaltjern. Her om dagen var det nydelig å bade der, men da vi skulle kose oss i hagen etterpå, var det ekstremt mye mygg. Jeg skulle leke med barnebarnet, men vi måtte bare gi opp og gå inn, forteller Rosenberg.

Røyk hjelper

Folkehelseinstituttet anbefaler olje, stift, servietter, spray og roll-on for å beskytte seg mot mygg. Rosenberg er med sine egne ord «så dum at hun røyker».

– Det er det mest effektive middelet mot mygg, mener kvinnen, som allikevel har mistet oversikten over alle stikkene hun har fått de siste ukene.

– Heldigvis er jeg av typen som ikke merker kløen etterpå. Det er bare litt ubehagelig i det den stikker, sier hun.

Hvor plaget er du av myggen? Fortell nederst i saken!

Holder seg mer inne

Også i Lillestrøm er det ekstra mye mygg i år. Josefine Myhre synes det er så ille at hun holder seg mest mulig inne. Joggeturer om kvelden har hun kuttet ut.

– Å være inne er det eneste som hjelper. Jeg smører meg inn, men det går så fort av. Det hender jeg tar med meg myggsprayen når jeg går ut, forteller Myhre der hun sitter på en krakk i turområdet langs Nitelva.

Myhre og venninnen Charlotte Slaaen må være oppmerksomme for å ikke bli stukket, men det er langt ifra så ille som i Fetsund. På Frogner, hvor Slaaen bor, er det enda mindre.

– Det er nesten så jeg ikke orker å være i Lillestrøm, sier hun.

Send oss dine myggbilder!

Artikkeltags