Ahus-lege tiltalt for sexovergrep

TILTAKT: En lege ved Ahus er tiltalt for seksuell omgang med en kvinnelig pasient og misbruk av sin stilling. Forholdet skal ha skjedd for snart seks år siden. Legen nekter skyld. FOTO: ROAR GRØNSTAD

TILTAKT: En lege ved Ahus er tiltalt for seksuell omgang med en kvinnelig pasient og misbruk av sin stilling. Forholdet skal ha skjedd for snart seks år siden. Legen nekter skyld. FOTO: ROAR GRØNSTAD

Artikkelen er over 10 år gammel

En lege ved Ahus er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med en kvinnelig pasient.

DEL

Mannen er også tiltalt for brudd på helsepersonellovens bestemmelser ved å ha unnlatt å utføre sitt arbeid med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfulle hjelp som kan forventes ut fra helsepersonells kvalifikasjoner.

Straffesaken mot den høyt profilerte legen – som hele tiden har avvist anklagene – er berammet til slutten av september.

Overgrepet skal ha funnet sted for snart seks år siden, i desember 2003. Forholdet ble imidlertid først politianmeldt nesten fire år senere – i oktober 2007.

18-årig pasient

Fornærmede i saken, en 18-årig kvinne, ble innlagt med sterk hodepine og mistanke om hjerneblødning.

På bakgrunn av anmeldelsen og den påfølgende etterforskningen mener statsadvokaten at legen misbrukte sin stilling ved å skaffe seg seksuell omgang med pasienten mens hun var på hans avdeling.

Hun skal ifølge påtalemyndigheten også ha blitt spurt om sitt forhold til sex og bedt om å oppgi sitt telefonnummer til legen.

Henla først saken

Ut fra dette er mannen også satt under tiltale for å ha unnlatt å utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og den omsorgsfulle hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.

Etterforskningen førte til at Romerike politidistrikt først henla saken, men statsadvokaten omgjorde henleggelsen og det ble tatt ut tiltale på nytt. Statens helsetilsyn har også vært inne i bildet under etterforskningen.

Avviser skyld

Mannen har hele tiden nektet seg skyldig.

– Min klient erkjenner overhodet ikke straffskyld, sier advokat Gunhild Lærum, som er legens forsvarer i Nedre Romerike tingrett.

– Saken er svært spesiell, blant annet tok det flere år før den angivelige fornærmede anmeldte forholdet. Etter en omfattende etterforskning konkluderte politiet på Romerike med å henlegge saken. Dette ble omgjort av statsadvokaten og det ble tatt ut tiltale på ny.

– Har tiltalen vært en stor belastning for din klient?

– Naturligvis. Dette ville vært en betydelig belastning for alle som hadde blitt siktet og senere tiltalt for et liknende forhold, sier Lærum.

Romerikes Blad har forsøkt å få en kommentar fra bistandsadvokaten til fornærmede. Hun har ikke vært tilgjengelig for avisen.

– En spesiell sak

Politiadvokat Stian Sjølie Johannessen er aktor når straffesaken kommer opp i tingretten i slutten av september:

– Dette er en svært spesiell sak, både fordi det tok flere år før det angivelige forholdet ble anmeldt og fordi politiet tidligere henla saken, sier Sjølie Johannessen til Romerikes Blad.

– Dette var ikke statsadvokaten enig i og henleggelsen ble omgjort. Deretter ble det tatt ut tiltale på ny. Om selve straffesaken kan vi si at det går ren troverdighet. Legen har hele tiden konsekvent nektet seg skyldig, sier Sjølie Johannessen.

29 sex-saker på fem år

En gjennomgang av Helsetilsynets årsrapporter de siste fem årene viser at til sammen 29 helsepersonell har mistet autorisasjonen på grunn av seksuell utnytting av pasienter.

– Dette er jo først og fremst veldig trist for dem som blir misbrukt, men også for helsepersonell som setter seg i en slik situasjon, sier leder av Akershus legeforening, Arne Røde.

Klare linjer

Ifølge Røde er de etiske kjørereglene for leger og annet helsepersonell helt klare.

– Det er ingen tvil om hvor grensen går. Mellom klient og behandler kan det fort knyttes følelsesmessige bånd. Det er viktig at behandler definerer seg selv som behandler og ikke utnytter en som er svekket, sier Røde.

Artikkeltags