Det melder TV 2 Nyhetene.
Sykehuset skal ha hatt så store problemer med å få bemanningen til å gå opp, at de til nå har brutt arbeidsmiljøloven rekordmange ganger.
– Det har vært en ganske krevende situasjon, og en betydelig større treghet i vikarmarkedet enn tidligere, sier personalsjef ved Ahus, Jan Inge Pettersen til tv-kanalen.
– Helt uakseptabelt
Overtidsbruken på Ahus var også under lupen i fjor. Som Romerikes Blad skrev i februar i år, så ble det i 2010 rapportert om mer enn 10.000 brudd på overtidsreglene.
En ansatt jobbet alene 800 overtidstimer i løpet året, noe som er langt mer enn hva loven tillater.
Situasjonen gjorde at Fylkeslegen vurderte å granske sykehuset.
Arbeidsmiljøloven setter en stopper for hvor mye overtid en arbeidstaker kan jobbe. Ifølge loven skal antall overtidstimer ikke overstige 200 i løpet av et år, med mindre det er søkt om tillatelse.
Ved Ahus i fjor ble det rapportert om totalt 82 ansatte som jobbet over grensen på 200 timer.
– Dette er selvsagt helt uakseptabelt. Vi vil nå foreta en gjennomgang av systemet og se nærmere på overtidsbruken ved de ulike avdelingene. Noe av arbeidet er vi allerede i gang med, sa HR-direktør ved Ahus, Jan Inge Pettersen til RB i februar.
– Håndteres forsvarlig
Nå viser det seg altså at 2011 allerede er enda verre – selv om halve året gjenstår.
– Det er ikke akseptabelt. Vi har satt et stort fokus og satt inn store ressurser, slik at denne problematikken skal bort, sier Pettersen til TV 2 nå.
Han hevder likevel at overtidsbruken er innenfor en ramme som de håndterer forsvarlig.
De ansatte er imidlertid ikke spesielt fornøyd med situasjonen.
– Situasjonen er krevende for personalet ettersom man hele tiden går med en lavere bemanning enn det antall pasienter tilsier. Det er anstrengende både for de ansatte, og selvfølgelig en risiko i forhold til kvaliteten på de tjenestene vi utøver, sier Kai Øivind Brenden, foretakstillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund.
Kostet 160 millioner
Totalt registrerte Helse Sør-Øst 50.000 brudd på arbeidsmiljøloven i fjor. En femtedel av disse bruddene ble altså begått av Ahus.
Overtid og bruk av ekstrahjelp kostet sykehuset rundt 160 millioner kroner i 2010.