Veivesenet er en rekke ganger blitt advart mot den trange Husersvingen mellom Ask og Kløfta.

I går omkom en motorsyklist på det samme stedet.

Naboene raser

Senest klokka 12 i går advarte Sven-Harald Severinsen veivesenet mot hullene i veibanen ved Husersvingen på fylkesvei 428. Under fire timer senere omkom en 45 år gammel Gjerdrum-mann i den samme svingen.

– Hullet oppsto etter gravearbeider og ble etterfylt med grus for en uke siden. Det ble ikke asfaltert oppå. Dermed forsvant grusen ut, og hullet var like ille som tidligere. Helt håpløst. Men det virket ikke som veivesenet tok henvendelsen seriøst. Og det gikk troll i ord. Dessverre, sier Severinsen.

Nå raser han og naboene mot Statens vegvesen og legger skylda for ulykken på dem.

– Det var bare et tidsspørsmål før det ville gå riktig galt. Husersvingen er ikke trygg. Det kunne like gjerne vært en av oss. Det føles meningsløst at et menneskeliv er gått tapt for noe som burde vært unngått, sier han og naboene, Monica Tully og Stein Hopen.

Mistet kontroll

Politiet fikk melding om ulykken på Kløftavegen klokka 15.47. Motorsyklisten – som kom kjørende fra Kløfta mot Ask i Gjerdrum – skal ha mistet kontroll og havnet over i motgående kjørefelt i svingen. Der havnet han under en lastebil.

45-åringen omkom på stedet.

Romerikes Blad har en rekke ganger satt fokus på de dårlige forholdene på Kløftaveien. Senest 19. mai gikk Monica Tully ut og advarte på ny mot Husersvingen:

– Jeg vet ikke om veivesenet vet hvor farlig dette er, sa hun da.

Gled ut

Tidligere har andre naboer også reagert og kalt strekningen en dødsfelle. Dette er noen av ankepunktene mot forholdene i Husersvingen.

Veien gled ut etter flom i 2000. Skadene er ikke blitt permanent utbedret. Også på motsatt side har veien sklidd ut.

Det er hull i veien på begge sider. Spesielt mot Kløfta er det et stort hull. Det er også mye grus i veibanen.

Dette hullet er trolig årsaken til at motorsyklisten mistet kontrollen. Slike hull kalles på fagspråket en mc-felle. Bremsesporene fra motorsykkelen leder også mistanken mot at hullet og grusen hadde noe med ulykken å gjøre.

– Det er et hull i veien like før svingen hvor ulykken skjedde. Om dette er årsaken til ulykken vil bli etterforsket. Foreløpig er det for tidlig å konkludere, opplyser operasjonsleder Trond Aune ved Romerike politidistrikt.

Ga førstehjelp

Stein Hopen har kjørt motorsykkel i 25 år. Han sier slike hull i veien er det verste en motorsyklist kan møte.

– Dette er det farligste vi kan møte på. Jeg kjører motorsykkel Romerike rundt. Møter jeg på et slikt hull, kan jeg bli den neste på dødslista, sier han.

Hopen var blant de første som kom til ulykkesstedet. Sammen med to andre ga han den forulykkede førstehjelp.

– Det var en svært desperat situasjon, forklarer Hopen.

– Mannen er antakeligvis kommet i klem mot et av forhjulene til lastebilen. Ifølge legen på stedet omkom han momentant, sier operasjonsleder Aune.

Romerikes Blad snakket med lastebilsjåføren – en 56 år gammel mann fra Skedsmo. Han forklarer at han bremset desperat da motorsyklisten kom flygende mot ham.

– Politiet anser lastesjåføren som en helt uskyldig part i dette, opplyser Aune.

Tilfeldig

Monica Tully kjørte selv i Husersvingen kort tid før ulykken.

– Med utglidning på den ene siden og hull på den andre, er det fort gjort at kjøretøyene kjører inn mot midten. Da er man prisgitt å ikke møte andre. Jeg har bare ventet på at dette skulle skje. Nå må veivesenet ta tak. Ellers vil dette skje igjen, sier hun.

Sven Harald Severinsen kjører selv langtransport. Han opplever Husersvingen som et mareritt.

– Jeg kjører ekstremt langsomt der. Jeg vet hva som kan skje. Hele svingen er livsfarlig.

I går kveld mente i alle fall Statens vegvesen at hullet var såpass farlig at de satte opp skilt og kjegle for å unngå at trafikantene skulle kjøre i det.