Kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter eller mer.

Nå tar visepresident Svein-Harald Afdal (40) i svømmeforbundet et knallhardt oppgjør med armringene.

– Ingen som har greie på svømming, utstyrer barna sine med armringer, sier Afdal kategorisk til Romerikes Blad.

Jessheim-mannen har selv barn på henholdsvis åtte og elleve år. Nå har han sett seg lei på den utbredte bruken av armringer i Norge.

Og han er ikke alene.

– Fagavdelingen i Norges Svømmeforbund mener det samme, og begrunnelsen er enkel. Forskning viser at om man skal lære et barn å svømme, må det beherske dykking først. Deretter å flyte tilfredsstillende i vannet, og så riktig pusteteknikk. Dykking er ikke mulig med armringer. Barn med utpreget bruk av dette vegrer seg og bruker lengre tid på å få hodet under vann.

LES OGSÅ: Sportsbutikk anbefaler armringer

Tre ganger flere druknet

Så langt i år har tre ganger flere druknet – sammenliknet med samme periode i fjor. Samtidig viser en ny undersøkelse at 47 prosent av landets femteklassinger ikke kan svømme 200 meter.

Dette utgjør over 30.000 elever. Hele 11 prosent kan ikke svømme 25 meter, viser undersøkelsen som er utført av Ipsos på oppdrag for Gjensidigestiftelsen og svømmeforbundet.

Hvorfor lærer så få barn å svømme? Diskutér nederst i saken.

Ifølge svømmeforbundet viser tilsvarende undersøkelser fra Danmark og Sverige en svømmedyktighet på 80–90 prosent.

– Armringene kan være én av grunnene til at så mange barn i Norge ikke kan svømme skikkelig, sier Afdal.

– På hvilken måte?

– Lungene er det eneste som flyter i kroppen vår. Armringer gir stikk motsatt effekt. Det bidrar til å flytte tyngdepunktet, og gjør at barna blir stående i vannet. Det er motstridende alle elementer for å lære barna å bli trygge svømmere. I tillegg bruker noen foreldre dessverre armringer som redningsvest. Det gir en falsk trygghet. Armringene kan falle av og barna kan drukne. Foreldrene kan ikke bare sette på armringer og tro at barna klarer seg selv. De må være kontinuerlig ute i bassenget. I teorien er det mulig å drukne i et badekar, sier Afdal.

Ha det morsomt i vannet

Svømmeforbundets minstekrav for å være svømmedyktig er 200 meter, og ifølge Kunnskapsløftet skal alle barn være svømmedyktige etter fjerdeklasse.

Svømmeundersøkelsen viser også at det har vært liten forbedring i svømmeferdighetene blant barn i Norge de siste årene.

I 2003 klarte 50 prosent av femteklassingene å svømme denne distansen.

– Hvordan skal foreldre gå fram for å lære barna sine å svømme?

– Bruk minst mulig flytemidler. Flytedrakter til 350–400 kroner er langt bedre enn armringer om du må gjøre det. Lær barna å dykke og gleden ved å ha hodet under vann. Lær dem også å flyte riktig ved å presse brystet ned mot bunnen. Da kommer rumpa og beina etter. Begynn i tillegg med ryggsvømming. Så kommer det desidert viktigste: Når barna er i vannet, må foreldrene være med dem, ikke sitte på land og lese avisen eller drive med noe annet, svarer Afdal.

Han er akkurat tilbake fra familieferie i Italia. Mens mange andre har severdigheter og opplevelser øverst på ønskelisten for ferieturen, kikker Afdal alltid etter noe annet.

– Hotellet vårt velges alltid ut fra bassengdybden. Dette kommer nettopp av at vi ønsker mest mulig aktivitet og lek i forbindelse med svømmeopplæringen. Jeg er med i bassenget, men da slipper jeg å holde dem eller at de henger på meg hele tiden. De blir mer frigjorte i vannet, og veien til målet går da mer av seg selv, sier visepresident Svein-Harald Afdal i svømmeforbundet.