Rundt 500 innbyggere på Øvre Romerike møtte opp foran Stensby sykehus i går kveld. De ga klart uttrykk for hvorfor de var møtt opp:

– Pasientene i sentrum og Stensby må leve, lød ropene fra fakkelhavet utenfor sykehuset.

Trusselen mot Stensby sykehus er større en noen gang, ifølge talskvinne for de 300 ansatte, Lena Eriksen.

Dårligere tilbud

– Det er vel unødvendig å mønstre så mange til kamp for Stenby igjen, når dere har regjeringens løfte fra Soria Moria om at ingen lokalsykehus skal legges ned, ordfører Terje Teslo?

– Det er viktig å markere hva lokalbefolkningen mener om Ahus sitt forslag om å kutte sykehustilbudet på Øvre Romerike. Dette er et område i sterk vekst som trenger et lokalsykehus. Ahus har problemer med akuttmottaket, og ambulansen vil få problemer med alle ekstrakjøring til Ahus om tilbudet på Stensby kuttes, sier Eidsvoll-ordfører Teslo (Sp).

Støttemur

Stortingsrepresentant Hans Frode Asmyhr (Frp) hadde tatt turen helt opp til Eidsvoll.

– Som stortingspolitiker representerer jeg hele Akershus, også befolkningen på Øvre Romerike. Vi trenger slike "støttemurer" i helsevesenet som lokalsykehusene er. Det er ingen politikere på Stortinget som vil legge ned lokalsykehus, sier han.

Hurdal-ordfører Runar Bålsrud vil ha utsettelse i alle fall til 2010 slik at man kan vurdere hvilke tilbud Stensby skal gi befolkningen på Øvre Romerike.

– Men vi har behov for lokalsykehus også i framtida, la han til.