35 millioner smuglet <p></p>ut av Norge

Artikkelen er over 13 år gammel

Romerike politidistrikt har siktet fire menn og en kvinne for ulovlig utførsel av drøyt 35 millioner kroner. Pengene er sendt til en bankkonto i Tyrkia.

DEL

Det var Kripos som i fjor sommer varslet Romerike politidistrikt om at det forelå mistanke om hvitvasking av 6,6 millioner kroner, som var sendt til en kontohaver i Tyrkia.

To kurdere og en nordmann ble varetektsfengslet innledningsvis i saken, mistenkt for heleri av penger som stammet fra kriminell virksomhet.

Senere pågrep politiet den antatte hovedmannen, som er siktet for å ha organisert det hele.

Et ektepar som hadde stilt sin konto til disposisjon for valutautførselen er også anholdt av politiet. Vedkommende som politiet mener

er arkitekten bak det hele sitter fortsatt i varetekt og nytt fengslingsmøte for ham er berammet til tirsdag i neste uke. Rettsmøtet var opprinnelig berammet til onsdag 21 februar, men mannen har samtykket i å bli sittende i arresten til neste uke.

– Ulovlig bank

– Totalt dreier det seg om utførsel av drøyt 35 millioner kroner fra Norge til Tyrkia, opplyser politiadvokat Ellen Agnete Ilstad til Romerikes Blad.

– Hovedmannen har anført til sitt forsvar at han har drevet "hawala-virksomhet", altså rent bankdrift, men dette er ulovlig etter norsk lov. Dessuten er det ingen av de siktede som har hatt registrerte inntekter i en slik størrelsesorden som 35 millioner kroner. Vi mener dette er penger som stammer fra kriminell virksomhet.

– Er det funnet spor som tyder på at dette er fortjeneste fra innførsel og salg av narkotika?

– Nei, narkotika har vi foreløpig ikke klart å klebe til denne saken. Derimot dreier det seg om smugling og ulovlig innførsel av blant annet svært store mengder sigaretter. Det er også tegn som tyder på at det har vært ulik næringsvirksomhet i tilknytning til denne saken og vi har funnet en god del økonomisk grums i den forbindelse, uten at jeg vil gå nærmere inn på dette foreløpig. Etterforskningen er ikke på noen måte avsluttet.

Nekter skyld

– Så langt har ingen av de involverte erkjent straffskyld. Den formodende hovedmannen bank bankvirksomheten har forklart at han ikke var klar over at det var ulovlig å sende så store beløp ut landet.

– Hva har skjedd med millionene etter at de havnet på en tyrkisk bankkonto?

– Det er noe vi foreløpig ikke ønsker å gå ut med, sier politiadvokat Ilstad.

Artikkeltags