Ved 11.30-tiden torsdag falt en 25 år gammel litauisk bruarbeider ned fra Langset bru på Minnesund.

Han arbeidet da i et stillas under brua og skal ha falt cirka 15 meter ned i vannet. Dette er ved skillet mellom Mjøsa og Vorma, hvor det nå er høy vannstand, stri strøm og kaldt vann.

Torsdag kveld var tilstanden kritisk og skadene uavklarte. Fredag morgen har politiet gode nyheter:

– Vi har akkurat vært i kontakt med sykehuset. Mannen er våken og ser ut til å slippe fra den dramatiske ulykken uten varige mén, sier lensmann Karl Vidar Solberg ved Eidsvoll lensmannskontor.

Inspiserte malingsarbeid

25-åringen var sammen med en kollega på et stilas under brua da ulykken skjedde. Så langt har ikke politiet eller selskapet mannen jobbet for klart å bringe på det rene hva som skjedde.

Ingen skal ha sett selve fallet.

– Det vi vet er at han var på et stilas under brua for å inspisere malingsarbeidet som er gjort på de nye stålkonstruksjonene. Så langt har vi konsentrert oss om å ta vare på de pårørende i saken, og kollegaene som var brua, sier Fredrik Røtter, som er daglig leder i Consolvo, firmaet mannen jobber for.

– Forsto det var alvorlig

Da ulykken skjedde løp tre av mannens kollegaer fra brua, langs elva og ned til Mjøssamlingene like ved. Her møtte de Arild Langaard.

– Jeg forsto at noe alvorlig hadde skjedd. De pekte og skrek mot elva, og jeg fikk øye på mannen som fløt nedover. I all hast fikk jeg i gang en av båtene, og vi dro ut, sier Langaard til Romerikes Blad.

Båten er sjøfartsmuseets såkalte verpebåt, VB70, fra 1930.

I den strie Minnestryken klarte de å få tak i 25-åringen 300–400 meter fra brua han hadde falt ned fra.

– Vi klarte å dra han om bord. Han var da kraftig nedkjølt, og vi klarte ikke få kontakt med ham, sier Langaard. Da de kom på land igjen, var ambulanser kommet til stedet, og startet livreddende førstehjelp før mannen ble lagt i narkose og fraktet med luftambulanse til Ullevål universitetssykehus.

– Svært gode nyheter

Lensmann Solberg mener nyhetene fra sykehuset er svært gode etter rapportene man fikk dagen før. Da var utsiktene ikke gode. Nå starter jobben med å finne ut hva som har skjedd.

– Vi er i dialog med Arbeidstilsynet og vil forsøke å finne svar på om ting var i henhold i forbindelse med arbeidet. Samtidig vil vi forsøke å kartlegge hendelsesforløpet, sier Solberg.

Selskapet mannen jobber for har sørget for at 25-åringens litauiske familie blir flydd inn til landet i løpet av helga.

– Hovedfokuset vårt er å ta oss av de nærmeste, sier Fredrik Røtter.