17-åring dømt til aldri å få førerkort

FINNES MULIGHETER: Politiadvokat Bjørn Arne Tronier sier det ikke er kjørt selv om man dømmes til tap av førereretten for alltid.

FINNES MULIGHETER: Politiadvokat Bjørn Arne Tronier sier det ikke er kjørt selv om man dømmes til tap av førereretten for alltid.

Artikkelen er over 10 år gammel

17-åringen stjal og kjørte biler i ruset tilstand. Tingretten mener han aldri bør få kjøre bil. Likevel ser det ut til at han kan kjøre opp om fem år.

DEL

17-åringen som nå er tvangsplassert på barnehjem, har tidligere hatt tilhold hos en fosterfamilie på Øvre Romerike.

I løpet av årets fire første måneder bedrev han ifølge en dom fra Øvre Romerike tingrett «omfattende kriminalitet».

Han er nå dømt for to grove tyverier, to heleri, fire biltyveri, forsøk på biltyveri, to tilfeller av kjøring i påvirket tilstand, fem tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort, samt å ha brukt narkotika ved fem anledninger.

Straffen ble betinget fengsel i 90 dager med en prøvetid på to år, 10.000 kroner i bot og en sperrefrist for retten til å føre motorvogn for alltid.

17-åringen erkjente straffskyld og har ikke anket dommen.

Kan få kjøre opp

Men selv om ordlyden i dommen er «tap av førerretten for alltid» betyr ikke det at 17-åringen aldri vil kunne kjøre bil lovlig.

Man kan søke til politiet om å få lov til å kjøre opp. Kriteriene for dette er at man kan dokumentere rusfrihet over en lengre periode.

Påtaleansvarlig i Romerike politidistrikt, Bjørn Arne Tronier, sier til rb.no at de som skjerper seg etter dom normalt kan kjøre opp på nytt etter fem år.

– Det blir foretatt en individuell vurdering ved hver søknad. Det er strenge krav, men de som søker kjenner som regel kriteriene som må oppfylles, sier han.

Man blir ifølge Tronier alltid dømt til tap av førerrett «for alltid» hvis man dømmes for sin andre promillekjøring.

– Utrolig framgang

Til tross for de omfattende lovbruddene tar retten hensyn til hans unge alder og gode utvikling etter at han ble plassert på en barnevernsinstitusjon i vår.

I dommen heter det:

«Etter at siktede ble plassert i institusjon i mai i år har han hatt en ekstraordinær positiv utvikling. Han har begynt på skole, går i behandling og har kun avlagt negative urinprøver. Retten mener en ubetinget straff vil være ødeleggende for siktedes rehabilitering.»

17-åringens forsvarer i saken, Jørun Lægland, forteller til rb.no at 17-åringen har hatt en utrolig framgang.

– Han klarer seg veldig bra. Har en god utvikling og jobber for å komme seg videre i livet. Han har tatt et oppgjør med det han har holdt på med, sier han.

Artikkeltags