– Vi søker hele tiden å forbedre produktet vårt, derfor håper vi at også klubbene på kvinnesiden vil kunne få litt mer av "kaka" når NFF deler ut økonomiske midler fra blant annet medieavtalen, sier styreleder i Team Strømmen, Beate Nilsen.

Det er Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball som gjennom Fotballmedia AS skal skape best mulige rammebetingelser for utviklingen av norsk fotball i framtidige medieavtaler.

Partene er nå i gang med å forberede neste avtaleperiode – også denne gangen uten Serieforeningen for kvinnefotball (SKF).

– NFF skal være en garantist for alle. Det er ikke meningen at alle aktører skal stille med en egen part i forhandlingene. Vi må ha en helhetlig tilnærming, sier generalsekretær i NFF, Karen Espelund. Hun er også en av tre representanter fra NFF som sitter i Fotballmedia AS.

Store verdier

Nåverdien av medieavtalen og ligasponsorater er anslagsvis verdt rundt fire milliarder kroner over en tiårsperiode.

Da TV 2 og Telenor Broadcast sikret seg rettighetene til all norsk fotball fra 2006 og ut 2008-sesongen, måtte de ut med én milliard kroner.

Tilbake har kvinnefotballen fått midler til daglig leder i klubbene, økte tilskudd til landslagsspillere og 300.000 i klubbstøtte.

– Vi føler ikke at vi får nok, men må ta små skritt. Vi er i en dialog med NFF for å få bedre hjelp til å selge vårt produkt. Samtidig må vi også tenke på hvordan vi selger oss selv, sier leder i SKF, Ulla Britt Kristensen.

– Hva tenker SKF om at dere ikke er en part i tv-forhandlingene?

– Vi ønsker å være der, men har ikke fått innpass.

– Hva er begrunnelsen?

– At NFF ivaretar våre interesser.

– Ties i hjel

Tidligere styreleder i Team Strømmen, Per Kristiansen, syntes det er merkelig at SKF ikke var mer innvolvert i forhandlingene.

– Klubbene i Toppserien visste knapt om prosessen før avtalen var ferdigbehandlet forrige gang. Det er ikke gode signaler, sier han.

På mange måter synes han NFF tier kvinnefotballen i hjel.

– Forbundet sier at de gjør mye for damene. De skal ha for at de stiller med ressurser og har iverksatt mange gode tiltak, men prosessene rundt kvinnefotballen er for lite synlig.

– Som for eksempel?

– Ta EM i England, der Norge spilte semifinale og finale foran om lag én million tv-seere. Hva skjer når jentene kommer hjem? Ingenting. Jeg lurer på hvorfor, sier Kristiansen, som nå føler han kan ta bladet fra munnen.

– Jeg føler at jeg kan snakke friere enn da jeg var klubbleder med NFF over meg. Jeg tror mange toppserieklubber er redd for å miste "goodwill" hvis man kommer med kritikk utad.