Skremt av oppmerksomheten

STOLT: Kjersti Bøe er stolt støttespiller for mannen Vidar,  nominert til årets ildsjel som skal stemmes fram før Idrettsgallaen på Lillehammer 9. januar. Vidar Bøe selv er spent på avstem  ningen, men også litt skremt av all oppmerksomheten.BEGGE FOTO: ROAR GRØNSTAD

STOLT: Kjersti Bøe er stolt støttespiller for mannen Vidar, nominert til årets ildsjel som skal stemmes fram før Idrettsgallaen på Lillehammer 9. januar. Vidar Bøe selv er spent på avstem ningen, men også litt skremt av all oppmerksomheten.BEGGE FOTO: ROAR GRØNSTAD

Artikkelen er over 9 år gammel

Han rader opp med priser fra idrettsorganisasjoner på cv-en, og har hatt drøssevis med lederposisjoner i idretten. Nå er Vidar Bøe blitt rikskjendis og sterk kandidat til hederstittelen årets ildsjel.

DEL

– Det er litt skremmende. Jeg er usikker på hvor godt jeg liker det, sier Vidar Bøe.

Lørenskog-mannen, som egentlig er fra Sarpsborg, og fotballpatriot fra den tida Harry Kure tok corner fra venstre, har 40 år som leder og trener i norsk idrett. Sånn sett er bakgrunnen mer enn god nok allerede.

Ordentlig kjent ble han først da TV 2 laget dokumentar om hvordan han og Tahir Hussain gjennomførte drømmen om å sykle Trondheim – Oslo på tandemsykkel.

Årets ildsjel

Med kjendisstatusen som drahjelp kan han fort bli årets ildsjel på Idrettsgallaen på Lillehammer 9. januar – stemt fram av folket på nrksport.no.

– Det går jo nesten ikke an å velge fem kandidater blant 1.700, for så å stemme fram en av dem igjen. Det er en litt ubehagelig konkurranseform, der en skal foretrekke én blant mange som har gjort masse for idretten gjennom en årrekke.

– Du har lyst til å vinne?

– Jeg er jo et konkurransemenneske, og er blitt oppfordret til å drive litt reklame for meg sjøl.

– Og det har gått bra?

– Jeg har fått mange positive reaksjoner, og én negativ. Den negative har satt seg, og det er ubehagelig. Jeg vil ikke bli oppfattet slik at det å vinne betyr alt. Jeg er jo oppdratt med at det er viktig å dele. Men akkurat før resultatet leses opp, vil jeg være ganske spent. Uansett hvordan det går, er jeg stolt over å være en av de fem i finalen.

Utfordret idretten

Historien om Tahir Hussain kunne vært et trist kapittel om en gutt som ble blind som 12-åring, og som satt og sturet på gutterommet. Isteden er det blitt en hel bok av positive opplevelser, der Vidar Bøe har en sentral rolle.

– Tahir utfordret idrettens ærlighet. Han var deprimert og fortvilet over livet sitt etter å ha vært blind i ti år. Han ville drive idrett. Han ville sykle. Men han fikk nei av sykkelklubber og idrettsorganisasjoner.

– Hvordan kom du inn i bildet?

– Vi ble spurt i Østmarka IL om vi ville prøve, selv om vi ble advart. Jeg følte meg nok pressa litt opp i et hjørne, men synets ikke vi kunne si nei.

– Hvordan var førsteinntrykket?

– Tahir var en overvektig smørbukk som satt hjemme og var deprimert. Etter at vi hadde tatt en sykkeltur, var jeg fanget. Samtidig var jeg redd for hva jeg hadde rotet meg bort i.

– Han virker å være ressurssterk?

– Han er veldig bestemt. Når han maste om hjelp, var det fordi dette var noe han ville mer enn noe annet. Tahir er en humørspreder med stort hjerte og klokt hode. Men om han skal kunne sykle, må han ha en ledsager med seg. Selv har jeg hele livet vært opptatt av enkeltskjebner og grepet fatt i dem. Det er hans initiativ som har gjort dette til en fin historie, og han til et forbilde for alle handikappede.

Var i bånn

Vidar Bøe har selv vært helt på bånn, der livet syntes meningsløst. I 1995 døde sønnen Anders, som bare ble 17 år.

– Han døde av hjertefeil vi ikke ante han hadde. Jeg var alene hjemme og fant ham i senga om morgenen. Dagen i forveien hadde han vært ute og trent på sykkelen. Der og da var jeg sikker på at dette kom jeg aldri til å overleve. Livet mitt var slutt. Håpløsheten var i ferd med å ta meg i tida etterpå.

Tahir har ikke vært noen erstatning. Vidar Bøe jobbet med handikappede lenge før han kom inn i bildet.

– Men Anders' død har nok gitt meg en større forståelse for å hjelpe mennesker. Når det gjelder Tahir, kan det ikke verdsettes hvor mye han har betydd for meg. Gleden av å se en utviklingshemmet lykkes, overgår alt.

De har hatt sine tunge stunder. Alt tar dobbelt så lang tid. Det skal kjøres, hentes og bringes, samtidig som han skal være kameratens øyne. Til tider er det slitsomt.

– Jeg kan ikke slippe ham nå. Dette kommer jeg til å fortsette med.

Men hvordan han skal kunne være med på å oppfylle Tahir Hussains drømmer om å gå Vasaloppet og gjennomføre triathlon, er mer enn Vidar Bøe har greid å tenke gjennom.

Idretten som arena

Han mener idretten har en skjult arena, som myndighetene må bli flinkere til å utnytte.

– Jeg sier at det er staten som er blind, ikke Tahir. Han har fått et nytt liv gjennom syklingen. Det kryr av funksjonshemmede som ikke har et tilbud, og som aldri klarer å løfte seg sjøl. Det hele koker ned til et spørsmål om hvor mye idretten skal la seg utnytte. Hvis staten bruker noen millioner til lavterskeltilbud for de svakeste, vil de få mangedobbelt igjen. Nå stopper det ofte opp, fordi folk rett og slett blir utslitt og ikke orker mer.

Vidar Bøe har måttet kutte ut mye for å følge opp.

– Likevel sliter jeg av og til med dårlig samvittighet for at jeg ikke gjør nok. Når det koster for mye krefter, er det mange som gir opp. Hvis staten hadde vært villig til å legge forholdene bedre til rette økonomisk, ville flere hatt muligheter til å gi livet en mening gjennom idretten, slik det har skjedd med Tahir. Og de trenger ikke sykle Trondheim – Oslo for å få det.

Telefoner

TV 2-dokumentaren har gjort inntrykk over hele landet. Mange ser på Vidar Bøe som en slags Snåsamann, som kan hjelpe dem med deres problemer.

– Jeg får telefoner fra fremmede folk, som er på kanten av stupet. Jeg oppfatter det som et rop om hjelp.

– Hva sier du da?

– Det er vanskelig. Jeg vet jo ingenting om deres skjebner. Men jeg kan be dem om å ta en joggetur, eller gå ut i naturen. Skogen er en god samtalepartner, og naturen er gratis, sier Vidar Bøe.

PS: Vil du stemme på årets ildsjel, gjøres det på nrksport.no, der kandidatene er presentert.

Artikkeltags