Torsdag i forrige uke fikk NFF etter det vår avis kjenner til det første tipset om at oppgjøret mellom Ull/Kisa og Ham-Kam kunne bli utsatt for kampfiksing.

En Ull/Kisa-spiller skulle allerede på det tidspunktet ha blitt satt i forbindelse med den påståtte kampfiksingen av 2. divisjonskampen Østsiden-Follo som ble spilt 24. juni.

Da de første tipsene rundt Ull/Kisa og Ham-Kam dukket opp torsdag, begynte varsellampene å blinke hos forbundet.

Nytt tips

Men det var først da et tilsvarende tips kom fra annet hold fredag at man for alvor begynte å jobbe med saken.

Selv om NFF ikke hadde konkrete bevis på at en kampfiksing ville skje, så valgte de søndag morgen å utsette kampen. De valgte heller ikke å ta i bruk UEFAs regelverk som sier at lagene skal informeres, men at kampen skal spilles under streng overvåkning.

Det er så vidt RB-sporten kjenner til fortsatt ikke noe som tyder på at søndagens kamp ble forsøkt fikset.

– En alvorlig sak

Ingen, verken i Norges Fotballforbund eller Ull/Kisa, vil offisielt kommentere opplysningene RB-sporten sitter med.

– Vi ønsker ikke å gå i detalj på hvordan vi ble kjent med opplysningene. Men i sum var de av en slik karakter at vi mente det ville være uforsvarlig å spille kampen av hensyn til mulig kampfiksing, sier informasjonsrådgiver Yngve Haavik i NFF.

Daglig leder Cato Strømberg i Ull/Kisa ble på et møte mandag informert av NFF om bakgrunnen for at kampen ble utsatt. Han ønsker ikke å si noe mer enn han allerede har sagt om de opplysningene de ble presentert.

– Det er en veldig alvorlig sak, og vi synes det er bra at fotballforbundet tar tak. For oss som klubb har det selvfølgelig blitt et helvete, men vi har forståelse for at NFF var i en vanskelig situasjon, sier Strømberg.

– Sympati med klubbene

Han innrømmer at kampfiksingsanklagene har vært tøffe å takle for klubben.

Og så lenge politiet fortsatt etterforsker saken, innrømmer Strømberg at den preger alle i klubben.

– Utover at det er en tøff tid for oss, så ønsker vi ikke å si noe mer om saken før den er ferdig etterforsket av politiet, sier den daglige lederen.

Også i fotballforbundet var man klar over det fokuset denne saken ville få for de involverte klubbene.

– Vi var smertelig klar over det, og vi har stor sympati med både klubb og spillere i forhold til det de opplever nå, sier Haavik i NFF.

Politiet etterforsker videre

I likhet med Ull/Kisa håper også NFF at det ikke vil ta lang tid før saken er ferdigetterforsket hos politiet.

– Vi er glad for at klubbene stort sett har uttrykt forståelse for beslutningen. Vi har aldri tidligere mottatt opplysninger av en slik karakter før en kamp. Det var også begrunnelsen for at den ble utsatt.

Politiet har koldt kortene tett, men i går kveld ble en mann i 20-årene pågrepet og siktet i forbindelse med kampfiksingssaken i norsk fotball.

– Oslo politidistrikt har pågrepet en mann, født i 1988 og bosatt i Oslo. Mannen er siktet for heleri og for å ha mottatt utbytte/-penger fra kampfisksin, opplyser politiet i en SMS til NTB. Ifølge VG er det en spiller fra Follo som er siktet. Det samme melder Østlandets Blad.

Ut fra det RB-sporten kjenner til, har fortsatt ingen fra Ull/Kisa vært i avhør hos politiet.