Oftedal imponert over veteranene

EUROPAMESTER: Stine Bredal Oftedal (23).

EUROPAMESTER: Stine Bredal Oftedal (23). Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Den verske europamesteren i håndball, Stine Brede Oftedal (23) fra Nittedal, er mektig imponert over sine eldre lagvenninner.

DEL

– Helt fantastisk å vinne EM-gull. Vi klarte å snu og endre på det hele, men måtte ha troen på at dette skulle lykkes før mesterskapet. Vi har også måttet jobbe knallhardt for det, sa Oftedal til NTB.

Misset ingen

Eldstesøster Riegelhuth scoret 10 mål på sine 10 forsøk i finalen. Hun misset ikke en eneste gang da det kokte som verst.

– Linka er så imponerende, og det hun gjør er bare helt vanvittig. Hun og Heidi Løke er evighetsmaskiner. Uansett hva vi gjør så er de med. De er der alltid, og de er best også, sa en mektig imponert Oftedal.

Hun scoret selv to viktige mål for Norge på veien mot finaleseier.

Oftedal tjener til livets opphold i fransk håndball hos Issy Paris.

Gull igjen

Linn-Kristin Riegelhuth Koren og de norske håndballjentene bader i gull igjen. Spania ble slått 28-25 i søndagens dramatiske EM-finale.

Dermed gjentok historien seg fra 2008-EM. Også da ledet spanjolene ved halvtid før Norge ble for sterk.

Men det ble hektiske sluttminutter i Budapest. To norske utvisninger ga spansk håp. 26-22 ble til 26-25.

Koren skjøt så inn 27-25 før Silje Solberg reddet.

Viktig angrep

Etter to mesterskap uten triumf (EM og VM) var saken tilbake på plass for de norske. Stine Bredal Oftedal var svært viktig i angrep i midtperioden av annen omgang. Hun scoret på langskudd og løp gjennom et etter hvert slitent spansk forsvar.

Koren hadde en superkveld i arenaen der hun slo gjennom i 2004. Nå vant hun sitt åttende gull på 12 mesterskap. Søsteren Betina Riegelhuth herjet med spanjolene tidligere i EM. Søndag banket hun inn 23-20 med sitt første skudd.

Ti av ti

– Å stå her og ha scoret på ti av ti sjanser, samtidig som jeg fikk glede meg over dette sammen med søsteren min, gjør at dette er noe av det største for meg, sa en rørt Koren til NTB.

– Jeg er utrolig stolt av å være en del av dette laget, både med spillere og ledere. Nesten ingen hadde troen på oss, men vi ga oss aldri, kjempet og vant EM, tilføyde hun.

Norge slet veldig med et utmerket spansk forsvar i nesten hele 1.-omgangen. Uten Nora Mørks drive, tøffhet og kvalitet kunne kampen nesten vært kjørt etter de første 30 minuttene.

Silje Solberg hadde en blytung innledning på finalen. Hun sto nesten uten redninger før en sterk avslutning av omgangen sendte henne opp i 41 i redningsprosent.

Etter 4.42 av annen omgang gikk Norge opp i 16-15. Dermed ledet de norske favorittene for første gang siden 3-2.

Tenningen var stor. Solberg kjeftet på seg en utvisning etter det hun mente var en gal dommeravgjørelse.

Reddet straffe

Emily Stang Sando kom inn, og hun reddet like godt straffekastet. Så feide Mørk inn 17-15 i undertall.

Der og da gikk toget langt på vei for Spania. Jagingen kostet krefter, og tendensen var klar: Norge hadde mest på tanken.

Til VM neste år kan spillere som Katrine Lunde, Linn Jørum Sulland og Marit Malm Frafjord være tilbake for Norge.

Det ferske norske laget har modnet raskere enn man kunne se for seg.

21 medaljer på 27 mesterskap

Den norske startoppstillingen i angrep målte i snitt 171,5 centimeter mot Spania-forsvaret på 178,5.

Norge har tatt 21 medaljer på 27 mesterskap (ikke med i Aten-OL 2004) siden 1992-OL i Barcelona. Blant disse seks EM-gull på elleve forsøk.

Framtiden ser lys ut. EM-gullet gir friplass i neste VM og OL. Det betyr oppladning helt på premissene til suksesstrener Thorir Hergeirsson.

Hans merittliste etter sju mesterskap som sjef er noe nær uslåelig:

VM 2009: Bronse

EM 2010: Gull

VM 2011: Gull

OL 2012: Gull

EM 2012: Sølv

VM 2013: 5.-plass

EM 2014: Gull.

Se juleutgaven av Bak Mål med Tom Nordlie og Fredrik «Blaker'n» Larsen:

Artikkeltags