Gå til sidens hovedinnhold

Må selge spillere

Artikkelen er over 16 år gammel

LSK har kniven på strupen og må stille økonomiske garantier for underskudd. Investor Per Berg betaler for mye av egen lomme til driften.

Kommentar Per Kristian Torvik, sportsjournalist i Romerikes Blad

En slik tilstand kan ingen av dem leve med over tid. Tross høyere sponsorinntekter og kutt av kostnader, er løsningen er at klubben igjen må komme i posisjon for å selge spillere.

Det er ikke noe nytt på Åråsen – men tvert imot hovedgrunnen til at laget har maktet å henge med i toppen av norsk fotball siden 1998:

I 1998 reddet Frode Kippe budsjettet, da han gikk til Liverpool for 8,5 millioner.

De to neste årene var gylne, med salg av Runar Normann til Coventry for 13,5 millioner og Heidar Helguson til Watford for 20 millioner.

Foran 2001-sesongen fikk LSK mer enn 10 millioner da Tommy Berntsen ble solgt til Eintracht Frankfurt.

Clayton Zane reddet budsjettbalansen etter at Anderlecht hentet ham for 16.5 millioner i 2002. Seinere har to millioner kroner fra belgierne, fordi de kvalifiserte seg til Champions Leauge, også vært viktige økonomiske bidrag. Det samme har til sammen 2,5 millioner for Torjus Hansén (Arminia Bielefeld) og Indridi Sigurdsson (Genk) betydd.

Koren hetest

I øyeblikket er to til tre spillere fremst i køen når det gjelder sjanser for å selge for penger som betyr noe. Robert Koren er sammen med Frode Kippe nærmest. For LSK er Koren den heteste. Den tredje kan fort bli Christoffer Andersson.

Når Robert Koren er først på lista er argumentene overveldende:

Sloveneren har kontrakt ut neste sesong. Han er meget ambisjonsrik. LSK må for all del unngå at han blir en ny Gylfi Einarsson – en spiller som går gratis når kontrakten er ute.

Koren er en fornuftig gutt, som hele tida tenker på sin egen utvikling som spiller. Han har tilpasset seg den norske spillestilen med aggressivt press. Det vet han kan komme til nytte den dagen det byr seg en sjanse i et større europeisk land.

Hans store arbeidsvilje, blandet med en eminent teknikk og godt overblikk, kan bety at han virkelig vil være i stand til å prege norsk eliteserie i år. I dag er det penger ute i Europa til å kjøpe slike typer ut av kontrakt.

En kan like det eller ikke like det når spørsmålet om spillersalg dukker opp. 20 millioner kroner i underskudd hvert år kan ingen norsk klubb leve med lenge. Et spillersalg i november er naturligvis det aller beste. For LSKs økonomi kan likevel et salg så nært opp mot 1. september som mulig, da overgangsvinduet ute i Europa lukkes, være et riktig tidspunkt.

Ingen hast

Frode Kippe kan bli den som det først kommer henvendelse på. Kaiserslautern har fulgt ham i lengre tid. For en midtstopper som er på vei inn i den norske landslagstroppen – og kanskje inn på laget – vil det alltid være et marked.

At han plutselig er blitt en mann som følges nøye av landslagssjef Åge Hareide, gjør at det ikke haster så veldig for Frode akkurat nå. Hvis han fortsetter å spille bunnsolid for LSK utover våren og sommeren, er det en mye bedre egenreklame enn å risikere å sitte på reservebenken i Bundesliga.

Våre beste menn under skal under Åge Hareides ledelse tross alt ut i helt avgjørende kvalifiseringskamper med tanke på å sikre seg en plass i VM i Tyskland neste år.

I tillegg har Frode sikret sin økonomiske framtid etter tre år i Liverpool – og en god kontrakt med LSK fram til 2009.

For Christoffer Andersson er situasjonen den at hvis han fortsetter å spille som han gjør nå, vil klubber raskt bli oppmerksom på ham når serien er i gang. Han hadde en god høst i 2004 – og ser ut til å bli enda bedre i år.

At han ble linket til russisk fotball for noen uker siden, behøver ikke være en seriøs henvendelse. Men det er en indikasjon på at tilbud kan komme allerede til sommeren.