Krever homorespekt

TAR TAK I PROBLEMET: Akershus fotballkrets har satt i gang et prosjekt for å få bukt med hetsing av homofile. Prosjektleder Jo Grønlund mener det er et problem i fotballen det ikke har blitt jobbet godt nok med. FOTO: KAY STENSHJEMMET

TAR TAK I PROBLEMET: Akershus fotballkrets har satt i gang et prosjekt for å få bukt med hetsing av homofile. Prosjektleder Jo Grønlund mener det er et problem i fotballen det ikke har blitt jobbet godt nok med. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 7 år gammel

Fotballen innrømmer at de har vært for dårlige til å slå ned på homohets. Nå lover de å ta tak i problemet.

DEL

I løpet av en sesong mottar Akerhus fotballkrets en håndfull utvisningsrapporter som omhandler homohets.

Nå har kretsen satt igang et eget prosjekt for å få bukt med problemet de vet ligger der – men som få virkelig har forsøkt å gjøre noe med.

– Fotballen har vært gode på integrering av funksjonshemmede og flerkulturelle. Men når det gjelder homohets har vi en veldig lang vei å gå. Det skal være fullt ut akseptabelt å være annerledes, sier prosjektleder Jo Grønlund.

Er det vanskeligere for fotballspillere å stå åpent fram som homofile? Si din mening og diskutér temaet nederst i denne artikkelen!

Tema på samlinger

Han tror det foregår mye hets som ikke når fotballkretsens bord.

– Den generelle følelsen er at det foregår mye som ikke dommere eller trenere får med seg, eller ikke reagerer på. Mørketallene er nok store. Det handler om bevisstgjøring og holdningsskapende arbeid. Derfor skal dette inn på sone- og kretslag, i trenerutdanning og dommerkurs og -samlinger. Det kommer også til å bli et tema på vårmøtet med klubbene.

Kretsen har søkt alle de 14 kommunene på Romerike om støtte til prosjektet.

– Foreløpig har vi fått positivt svar fra Skedsmo. Men det er ikke lenge siden vi sendte ut søknadene.

Også Norges fotballforbund sentralt bidrar med midler. De vurderer å videreføre tiltaket til andre steder i landet.

– Vi blir et slags pilotprosjekt. Etterrapporteringen vil bli grundig, slik at andre også kan adoptere dette.

Lang karantene

Grønlund varsler strenge reaskjoner i forhold til homohets i tiden som kommer. De verste tilfellene kan bli straffet med seks kampers karantene.

– Bare nylig har vi behandlet to saker fra ungdomsfotballen. Der er det blitt sagt «jævla homo». I begge de tilfellene ble spilleren idømt tre kampers utestengelse. Men regelverket gir rom for opp til seks kamper i forhold til uttalelser som er særs diskriminerende.

Samtidig som Grønlund håper prosjektet vil gjøre fotballfolket mer bevisst, ser han heller ikke bort fra at en synliggjøring av konsekvensene også kan ha sin hensikt.

– Ja, helt klart. Det vil få folk til å tenke seg om. Og i tillegg til utelukkelsen, går vi også i kontakt med den aktuelle spilleren. Beskjedene som blir gitt er klare. Dette er ikke akseptabelt.

Ingen står fram

Prosjektlederen spiller selv aktivt og har vært innom en rekke klubber på Romerike fra andre- til fjerdedivisjon. Han beskriver en tøff sjargong i miljøet.

– Den er ikke spesielt bra, nei. Mange fordommer oppstår og blir forsterket i en fotballgarderobe.

Derfor er det trolig at mange velger å leve i skjul med legningen. Grønlund forteller selv at han ikke har spilt med åpne homofile.

– Det peker jo på litt av problemet. For jeg er helt overbevist om at de finnes. Noen må jo være det. Og de har det sikkert ikke spesielt ålreit med den sjargongen som er i fotballen, og sikkert også i idretten generelt. Det er ikke slik det skal være. Her skal alle føle seg velkomne.

Artikkeltags