HAUGERUD

Sist helg gikk han helt til topps i sin klasse i Finnish Open. Stevnet i Finland er blant de mest prestisjetunge i ungdomsklassen, og hadde 480 deltakere fra Ukraina, Estland, Litauen, Latvia, Russland, Sverige og Finland i tillegg til Norge.

På landslaget

– Jeg har drevet med judo i seks år. Det aller morsomste er å konkurrere, og å reise på stevner, forteller Aleksander.

Det har han fått gjøre mye av det siste året, etter at han ble tatt opp i ungdomslandslaget. Han har mange solide prestasjoner å se tilbake på, og trener for ungdomslandslaget, Andreas Strand, er ikke i tvil om at Aleksander har en lys framtid som judoutøver.

– Aleksander ble mer eller mindre født med judodrakta på, og er et kjempetalent, forteller landslagstrener Andreas Strand.

– Resultatene han har oppnådd taler egentlig for seg selv. Jeg er ikke i tvil om at han har en stor judoframtid foran seg – hvis han selv har lyst. I Europa finnes det ikke mange utøvere som holder et høyere nivå enn Aleksander i hans klasse, fortsetter Strand.

Kamper mest gøy

Det var pappa og onkels judodeltakelse som førte 13-åringen inn i judoens rekker. Faktisk var han to måneder da han "debuterte" på et judostevnet. Det var pappas siste NM, og Aleksander lå i barnevogna.

Men han måtte altså vente noen år før han kunne ta fatt på ordentlig. I mellomtiden har han også forsøkt både fotball og turning. Men de siste seks årene har det vært judo for alle pengene hjemme på Skedsmokorset – når han ikke er i klubbens treningslokaler på Haugerud, da.

– Og der er jeg jo nesten hele tida, ler 13-årige Aleksander.

Ikke fordi han egentlig synes at trening er det store høydepunktet.

– Kamper er mye morsommere enn trening. Men jeg må jo trene for å bli skikkelig god, forklarer Aleksander Bakken Øvrebø.

OL-planer

– Hvor god skal du bli, da?

– Best mulig. Vinne VM og OL, svarer 13-åringen bestemt.

For å bli god i judo kreves det mye. Ikke minst tar det tid å utvikle en god teknikk. Men nesten like viktig er styrke, hurtighet, bevegelighet og kondisjon. Dermed blir det ganske mye trening i løpet av en uke.

– Jeg trener sju ganger i uka – 8,5 time. I tillegg har jeg vanlig gym på skolen, idrett som valgfag – trener litt på egen hånd, forteller han.

Landslagstrener Strand forteller at det foreløpig er teknikken som er Aleksanders styrke.

– Han har mye å gå på når det gjelder styrke, og utholdende. Men teknikken og judoforståelsen hans er strålende, skryter Strand.

Dessuten:

– ... er han veldig treningsvillig, har en god innstilling og er en sosial kar som bidrar til miljøet. Han passer utrolig godt på et lag.