Jenta fra Ytre Enebakk tapte kampen om andreplassen i Tour de Ski sammenlagt. 23-åringen ledet med 39 sekunder på Therese Johaug før den siste etappen, men måtte gi tapt for landslagsvenninnen.

I intervjuet med NRK etter målgang var Weng tydelig rørt på vegne av Marit Bjørgen (34), som vant Tour de Ski for første gang. Konkurransen var også det eneste Rognes-jenta manglet i premiesamlingen.

– Tårene skyldes ikke at jeg gikk dårlig, men at jeg blir så rørt på Marits vegne. Jeg blir så fort rørt. Nå begynner jeg og grine igjen. Dette er så flaut, sa Weng til NRK.

– Råeste dama jeg kjenner

23-åringen sa videre i intervjuet at hun gruet seg til den dagen landslagsvenninnen legger opp.

– Det er den råeste dama jeg kjenner, sa Weng til statskanalen.

Landslagsløperen fortalte videre at det gikk tungt på avslutningsetappen opp alpinbakken Alpe Cermis søndag. Da Johaug tok henne igjen og gikk forbi henne, klarte ikke Weng å henge seg på.

– Det var rett og slett veldig tungt fra start av. Jeg hadde mer enn nok med å følge henne så lenge jeg klarte, men til slutt ble hun for sterk, sier Weng.

Hylles

Intervjuet har også skapt reaksjoner på nettsamfunnet Twitter og en rekke brukere lot seg både sjarmere og røre av Wengs engasjement.

– Intervjuet med Heidi Weng fra søndagens Tour de Ski kommer høyt opp på listen over «good feeling»-opplevelser på TV, skrev tidligere sportsreporter og TV-personlighet Hallvard Flatland på Twitter.

Også tidligere landslagsspiller i fotball, Mini Jakobsen, fikk med seg intervjuet.

– Kongeintervju med Heidi Weng på NRK. Hun fikk mange til å felle en tåre, skriver den tidligere Rosenborg-profilen.

Ble tatt igjen

Mens Marit Bjørgen kunne gå kontrollert inn til sin første Tour de Ski-triumf, kjempet Weng og Therese Johaug om andreplassen sammenlagt. Jenta fra Ytre Enebakk hadde 39 sekunder til gode på landslagsvenninnen før den avsluttende etappen over ni kilometer opp alpinbakken Alpe Cermis.

To kilometer før mål var forspranget til 23-åringen spist opp av Johaug, som gikk rett forbi romerikingen. Jenta fra Dalsbygda gikk rett forbi Weng, men slet med å riste henne av seg.

I et av de bratteste motbakkepartiene rykket Johaug. Det temposkiftet klarte ikke Weng svare på og måtte se ryggen til landslagsvenninnen sakten, men sikkert forsvinne. I mål endte Weng 20 sekunder bak Johaug. Dermed tangerte Enebakk-jenta sin beste plassering i konkurransen.

Spurtet til fjerdeplass

Ragnhild Haga startet den siste etappen som nummer fire, men startet nesten sju minutter bak Bjørgen. Bakfra ble Holter-jenta jaktet av blant andre polske Justyna Kowalczyk og amerikanske Elizabeth Stephen.

23-åringen så ut til å måtte strekke våpen mot sin amerikanske konkurrent, men bet tennene sammen og kjempet seg tilbake. Kun noen hundre meter fra toppen av alpinbakken kjempet Haga og Stephen side om side om fjerdeplassen.

Den duellen vant Haga, da hun distanserte Stephen og sikret firedobbelt norsk i den niende utgaven av Tour de Ski.

Fulgte egen plan

Johaug, som vant Tour de Ski sammenlagt i fjor, forteller til NRK at planen før rennet var å ta inn snaut ti sekunder på Weng fra start og inn i alpinbakken.

– Jeg kjente allerede fra start at jeg hadde en god dag. Da jeg tok igjen Heidi kjente jeg at jeg nok hadde gått litt for fort og måtte roe meg litt ned. Da jeg rykket konsentrerte jeg meg kun og å sette skiene riktig i snøen, sier Johaug til NRK.

Fikk ikke fullføre

Weng hadde sjetteplass fra 2013 og tredjeplass i fjor som sine to plasseringer i Tour de Ski før søndagens avslutningsetappe. I år – i sin fjerde Tour de Ski-deltakelse (brøt i første deltakelse) – endte det med tredjeplass igjen.

Martine Ek Hagen fra Ytre Enebakk brøt Tour de Ski etter første etappe. En sår hals gjorde at 23-åringen reiste hjem fra konkurransen, men er allerede tilbake i konkurranse. I helgen gikk hun inn til andre- og tredjeplass på henholdsvis ti kilometer i fri teknikk og 15 kilometer fellesstart med skibytte. Det gjorde hun i VM-løypene i Falun under Skandinavisk cup.

Maiken Caspersen Falla (24) brøt også hun konkurransen. Fetsund-jenta reiste som planlagt hjem etter sprinten i sveitiske Val Müstair på den tredje etappen.

Sundby vant igjen

I herreklassen gikk Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug ut så å si likt på den siste etappen. I bunnen av alpinbakken skaffet førstnevnte seg en luke til trønderen og så seg aldri tilbake.

Dermed vant Røa-mannen Tour de Ski for andre året på rad. Northug fulgte på andreplass 34,5 sekunder bak Sundby.

Russiske Evgenij Belov ble nummer tre. Han fulgte ytterligere 16,6 sekunder bak.