Per Kristian Torvik" /> Per Kristian Torvik" /> Gå til sidens hovedinnhold

Gausdal-dronning

Artikkelen er over 13 år gammel

Ikke bare vant Elisabeth Edland Gausdal Maraton med åtte hunder foran sleden. Hun slo også alle de store gutta i åpen klasse med 16 hunder til å trekke.

– Det smakte ekstra godt å slå de åpen klasse-folka. Noen mener du ikke er ordentlig hundekjører før du deltar med

16 hunder. Når jeg slår dem, bør de skifte mening.

– Kanskje de ikke ville snakke med deg etterpå?

– Så ille er det ikke. Alle vi som er med har et godt forhold oss imellom. At jeg vinner totalt, viser at jeg er seriøs med det jeg driver med.

Blant dem som bare så ryggen av Elisabeth Edland denne gangen, var fjorårets vinner av Finnmarksløpet, Tore Bergby, og Kjetil Backen, som var med i Iditarod for to år siden, og skal delta igjen i år. I mål kom hun etter 19 timer og 33 minutter – store deler av tida i tett snødrev.

Var redd

Gausdal Maraton – 24 mil over to dager – gikk samtidig med den første helga med ordentlig vinter.

– Det var hele forferdelig. Løpet ble utsatt en time, siden de som skulle kjøre opp løypa ikke fant veien. Jeg likte meg ikke over fjellet og var ganske redd. Ned mot Astridbekken så jeg ingenting.

– Er det forsvarlig?

– Vi har så mye ekstra klær, matrasjoner, raketter til oppskyting hvis en går seg bort og ekstra utstyr at det ikke er noe problem. Men det er ikke spesielt trivelig å være der oppe helt alene. Egentlig er jeg litt pysete og var aller mest fornøyd med at jeg kom meg trygt over fjellet og fullførte.

En sponsor stilte 15.000 kroner til disposisjon som pengepremier til dem som leverte de beste prestasjonene.

– Det ble jeg ikke rik av. Jeg fikk 1.500 kroner. Påmeldingsavgiften er 1.000, så overskudd blir det lite av.

Galskap

Pluss på med for til bortimot 50 hunder Elisabeth Edland disponerer, blir det lite å tjene på å drive med hundekjøring.

– Det blir en livsstil?

– Jeg vil heller kalle det galskap. Men det er gøy. Akkurat nå er jeg sliten, men om noen uker er jeg klar for Femundsløpet. Der kom jeg meg ikke over fjellet i uværet som var i fjor. Nå håper jeg at jeg fikk den erfaringen jeg trengte til å stå løpet denne gangen.

– Du har åtte hunder med deg. Hvem er sjefen?

– Alle bidrar med sitt. Jeg får trekke fram Ettan som den som har vært med mye og gjort en flott jobb for meg, sier Elisabeth Edland.

Av andre lokale deltakere ble Sebastian Nilsen nummer 16 eter han ble syk underveis, men kom i mål likevel. Geir Wiik ble nummer 19, mens Bjørn Jensen ble tvunget til å bryte.