I august signerte Søgård en kontrakt på to og et halvt år med Start. Etter nedrykket til Adeccoligaen, drøyt tre måneder senere, ble han sammen med resten av spillergruppa i Start tvunget til å forhandle om reduksjoner av kontraktene.

– I forhandlingene i august lovte Start at kontrakten ville være den samme om vi rykket ned. Bare noen dager etter at sesongen var over, kom forhandlingene om lønnsreduksjon. Med tanke på det som ble sagt i forhandlingene da jeg valgte å gå fra LSK, føler jeg meg lurt av Start, sier Søgård.

Ny karriere i yrkeslivet

Han valgte likevel å signere en avtale som betydde reduksjon av kampbonus tilsvarende 30–40 prosent av forventet totalinntekt.

– Det gode tilbudet jeg fikk i Start var den viktigste grunnen til at vi valgte å bryte opp og flytte med hele familien fra Romerike til Kristiansand. Jeg følte meg tvunget til å signere den avtalen om reduksjon, men jeg fikk samtidig inn en klausul om at jeg kan si opp avtalen på en måneds varsel, sier Søgård.

Muligheten vurderer han nå å benytte seg av.

– Det er viktig å presisere at det ikke har noe med spillergruppa å gjøre. Vi trives også godt i Kristiansand, men jeg har kommet til et punkt i karrieren hvor jeg må vurdere hva jeg skal gjøre. Derfor er jeg nå åpen for å starte en ny karriere i yrkeslivet. Det er mest naturlig for familien at det skjer på Østlandet, kanskje allerede nå i sommer, sier Søgård.

– Ingen har mistet fastlønn

Den tidligere LSK-spilleren har knyttet mange kontakter gjennom sin tid i LSK, og han håper at det vil åpne seg noen muligheter.

– Det vil være uproblematisk for meg å ha full fokus på spill i Start dersom det blir slik at jeg fortsetter her. Men vi vil vurdere seriøst de mulighetene som eventuelt kommer, sier Fetsund-gutten.

I Start er klubbledelsen fullt klar over Søgårds mulighet til å forlate klubben dersom han får en sivil jobb, men de har ikke fått noen signaler om at det vil skje.

– Jeg har en viss forståelse for hans frustrasjon, men det var ingen av våre spillere som hadde klausuler ved nedrykk. Søgård var derfor i samme situasjon som alle andre spillere. Men det er riktig at han har en mulighet til oppsigelse dersom han får en sivil jobb, sier arbeidende styreleder Magne Kristiansen i Start.

Usikker på flere lønnskutt

Han ønsker også å presisere at ingen Start-spillere har mistet sin fastlønn.

– For sesongen 2012 har vi forhandlet fram en avtale med spillerne hvor de har sagt fra seg deler av kampbonusen. Ved opprykk får de tilbake halvparten av det de har sagt fra seg. Fra 2013 vil vi gå tilbake til de opprinnelige kontraktene, sier Kristiansen.

Søgård forteller at han så langt har startet alle kamper hvor spillerne har oppnådd kampbonus. Situasjonen i Start gjør også at han ikke er sikker på at alt vil være normalt igjen i 2013.

– Jeg lærte i fjor høst at ting kan endre seg raskt. Derfor er det vanskelig å være helt sikker på at det blir slik. Hva skjer hvis klubben ikke rykker opp, undrer Søgård.