Gå til sidens hovedinnhold

Får total helsesjekk

Artikkelen er over 14 år gammel

Når ishockeyproffen Ole-Kristian Tollefsen returnerer til USA søndag, venter en total gjennomgang av hans fysiske og psykiske tilstand. Men Årnes-gutten friskmelder seg selv før avreisen.

Fjorårssesongen ble litt av et skademareritt for nesbuen. Hjernerystelse og en alvorlig håndskade satte han utenfor isen i lange perioder. Derfor er det medisinske støtteapparatet i NHL-klubben Columbus Blue Jackets ekstra årvåkne når backen møter opp på treningsleir om to uker.

– Helsa er bra den. Hånda kommer seg etter inngrepet, selv om den er litt stiv. Og hodet feiler det ingenting etter hjernerystelsen.

– Hvordan sjekker de det?

– Jeg blir scannet fra hodet til tærne. Det blir også samtaler med psykolog, hvor de spør om alt mulig. Det er obligatorisk – Mange av gutta har gjort det, smiler Ole-Kristian om de nøye prosedyrene som venter ham i USA.

Veier mer

Og en av de første tingene de spør om er vekta – og dess tyngre mann er, jo bedre.

– Selv om jeg har løpt mye i sommer, har det kommet på mer muskler. Det er positivt å kunne skryte av 98 kilo, det liker de, sier Tollefsen, som dermed begynner å ligne en klassisk NHL-slugger.

4-5 timers hardtrening gjennom hele sommeren skal forhåpentligvis bringe Årnes-gutten gjennom det trange nåløyet. Rundt 40 spillere møter opp på treningsleiren, og cirka en tredjedel må pakke bagen og reise til farmerlaget før seriestart.

– De skal ned til 26-27 spillere. For meg som back er jeg nødt til å slå ut en spiller på enveis-kontrakt. Dette er karer som tjener det samme uansett om de spiller i NHL eller farmerligaen, og er tradisjonelt vanskeligere å danke ut.

– Greier du det?

– Jeg vil bli skuffet om det ikke skjer. Men jeg skal ikke bli skuffet denne gang.

– Hvordan tror du at du ligger an?

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger. I fjor spilte jeg fem av seks treningskamper, men ble likevel vraket rett før seriestart. I år har jeg fem kamper å gjøre det på, sier han.

På hotell

22-åringen ser likevel ingen grunn til å kjøpe noen leilighet i Columbus den første måneden. Det blir å ta inn på hotell, og foreløpig står møblene på lager.

– Jeg henter dem først etter at jeg får beskjed om hvilken by jeg skal spille i. Slik er dette gamet.

Denne høsten får han også over kjæresten Guro. Hun skal studere på BI via fjernundervisning.

– Hun kan jo ikke bare shoppe?! Neida, det fungerer bra det. Samtidig avhenger vel shoppingbudsjettet hennes litt av om det blir NHL-spill eller ikke, ler Ole-Kristian.

I fjor ble han kalt opp til de store gutta i november og spilte fem kamper før det bar tilbake igjen på farmerlaget. Skader ødela sjansene til flere matcher i NHL. Nå føler han seg klar til å ta det siste steget.

– Det er bare å gå utpå der og vise at du er god nok. Jeg skal klare det denne gangen, sier Ole-Kristian Tollefsen.