Endelig på banen igjen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Etter to års kamp mot Bekhterevs sykdom er Kenneth Andreassen endelig tilbake på fotballbanen.

DEL

Mandag startet Kenneth Andreassen sin første fotballkamp på nesten to år. 21-åringen lagde ett av Skjettens tre mål mot Søndre Høland og var banens beste spiller. Men langt viktigere enn seier og nettsus; Kenneth Andreassen var endelig på fotballbanen igjen.

– Det er kjempegøy å være tilbake, sier en svett, men blid Kenneth Andreassen etter en times 4. divisjonsfotball på Bråtevangen.

Kenneth Andreassen rakk å debutere for Lillestrøm SK og få med seg 27 aldersbestemte landskamper før han ble borte fra romeriksfotballen, 19 år gammel. Mange lurte på hvorfor talentet, som var leid ut fra Lillestrøm til Skjetten, plutselig forsvant.

Måtte trappe ned

– Jeg ble syk mot slutten av 2004-sesongen. Det var sinnssyke smerter som ikke ble borte. Og ingen visste hva de kunne skyldes, forklarer Kenneth.

Smertene gjorde at han måtte trappe ned fotballsatsingen. Han reiste til Portugal i et halvt års tid. Varmen gjorde godt for kroppen og Kenneth kunne leke seg litt med ballen og drive alternativ trening.

Vel hjemme i Norge igjen, ble det flere undersøkelser. Røntgenbildene viste at han hadde Bekhterevs sykdom, en revmatisk lidelse som gir betente ledd og angriper blant annet rygg og bekken. For Kenneths del betyr det store smerter i venstre side av hofta, noe som i utgangspunktet er uforenlig med å spille fotball.

– Det var den verste beskjeden jeg kunne få, jeg var skikkelig deprimert i tre måneder, sier karen som har åndet for fotballen siden han var fem år.

Får nedturer

Med god støtte fra familien og kjæresten Linda, har han sakte, men sikkert jobbet seg tilbake.

– De vet hvor høye ambisjoner jeg har hatt og hvilken demper sykdommen har lagt på fotballkarrieren min. Jeg er veldig takknemlig for den støtten.

I fem måneder har han fått behandling av fysioterapeut to ganger i uka. Kenneth er bevisst både på kosthold og allsidig trening. Og klar over at han må ta medisiner daglig resten av livet.

– Jeg har alltid satt høye krav til meg sjøl. Jeg bygger meg opp, men får nedturer på grunn av sykdommen. Den gjør det vanskelig å prestere på et høyt nivå over lengre tid. Kroppen setter sine begrensninger, så jeg får ikke til alt jeg har lyst til med ballen. Det er klart det hadde vært moro å spille på et høyt nivå igjen, men i første rekke skal jeg prøve å spille meg inn på A-laget vårt. Jeg er realistisk og vet at det er kroppen som bestemmer, sier Kenneth som gruer seg til kalde høstkvelder og større smerter.

Trygg i moderklubben

Sportslig leder i Skjetten, Per Eriksen, gleder seg over å se Kenneth tilbake i den grønne trøya.

– Kenneth har fortsatt et overlegent nivå. Jeg håper han fortsetter framgangen, noe som utvilsomt vil heve 3. divisjonslaget vårt, sier Eriksen.

Nå jobber Kenneth som vikarlærer ved Stav skole. Tryggheten i moderklubben og nærmiljøet setter han stor pris på.

– Mange her kjenner min situasjon. Jeg vet aldri om jeg får en god eller dårlig uke. Har jeg en dårlig uke, skjønner de hvorfor jeg er borte fra trening. Det er ikke sikkert jeg ville møtt samme forståelsen andre steder. Dessuten er det en fin stemning i Skjetten. Jeg synes vi har fått litt av den gode, gamle følelsen tilbake i klubben, sier Andreassen.

Artikkeltags