Døde trolig som følge av fostervannsemboli

KONGSVINGER SYKEHUS

KONGSVINGER SYKEHUS

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Lena Ingelsrudøya (37) var innlagt ved fødeavdelingen på Kongsvinger sjukehus, og skulle i gang med fødselen da det oppsto komplikasjoner.

DEL

Lena Ingelsrudøya døde trolig som følge av fostervannsemboli, en svært sjelden komplikasjon for fødende kvinner i Norge.

– Alt tyder på at det var fostervannsemboli, og i en slik situasjon er det veldig lite vi får gjort, bortsett fra å forløse barnet. Det gjorde da også legene, sier konstituert divisjonsdirektør ved Sykehuset Innlandet i Kongsvinger, Dagny Sjaatil, til Glåmdalen.

– Brått og uventet

Lena Ingelsrudøya (37) var innlagt ved fødeavdelingen på Kongsvinger sjukehus, og skulle i gang med fødselen da det oppsto komplikasjoner.

– Dette dreide seg om en fysisk frisk pasient som skulle til å føde. Fostervannsemboli er noe som kommer helt brått og uventet, og det er umulig å være forberedt på. Fostervannsemboli er svært sjeldent, og opptrer to til fem ganger i året i Norge. I løpet av 2010 er det registrert kun fire tilfeller av fostervannsemboli hos fødende kvinner i Sverige, sier Dagny Sjaatil.

Barnet som teamet ved fødeavdelingen forløste, ei jente, er fraktet til Akershus Univeritetssykehus. Etter det Glåmdalen erfarer var tilstanden i går etter omstendighetene bra.

– Aldri hendt i Kongsvinger

Hun forteller at, så langt hun kjenner til, har det aldri tidligere vært noe tilfelle av fostervannsemboli ved Kongsvinger sjukehus.

– Ingen av dem som arbeider ved gynekologisk avdeling eller på fødeavdelingen, og flere av dem har arbeidet der lenge, kan huske noe tilsvarende tilfelle ved sykehuset, sier Sjaatil.

– Ingen kan lastes

– Føler du at sykehuset kan være å laste for dødsfallet?

– Nei, jeg føler ikke det, og jeg tror heller ikke sykehuset kan lastes. Hvis det dreier seg om fostervannsemboli, noe alt tyder på, er ingen å laste. Vi har fulgt gjeldende prosedyrer, og jeg kan ikke se at det er så mye annet vi kunne ha gjort, sier Dagny Sjaatil.

Politiet avventer

Både politiet i Kongsvinger og Fylkesmannen i Hedmark er koblet inn etter at Lena Ingelsrudøya døde i barsel natt til mandag.

– Vi avventer mer informasjon omkring dødsfallet, men ut fra den informasjonen vi har nå er det ikke noe som tyder på at det dreier seg om noen mistenkelig dødsfall og at sykehuset har gjort noen feil, sier politioverbetjent Rune Bekkemoen ved Kongsvinger politistasjon.

Han sier at politiet ikke har satt i gang noen etterforskning ut fra den informasjonen som foreligger til nå.

Artikkeltags