– Begge hadde god individuelle ferdigheter, de var artister og hadde evnen til å avgjøre kamper. Leif Olsen kunne også spille andre gode, sier Joar Hoff – en av mange beundrere av mannen som styrte Strømmen på slutten av 1950-tallet.

At han i det hele tatt havnet i Strømmen, hadde med hans stridbare natur å gjøre, ifølge Leif Olsen selv.

– Jeg har aldri vært flink til å stå og bukke og underordne meg. I dag innser jeg at jeg hadde hatt det bedre om jeg ikke alltid skulle si ifra. Da jeg og oppmann Helmut Steffens havnet i en diskusjon vi ikke kunne enes i, valgte jeg Strømmen.

Dit kom han etter nedrykket i 1955. I 1956 gikk strømlingene rett opp i Hovedserien igjen – og toppet 1957-sesongen med semifinale mot Sandefjord, etter å ha slått Larvik Turn i kvart'n.

Underholder

Leif Olsen var en underholder på banen. Det blir sagt at han trakk 2.000 ekstra tilskuere på kampene da han var i Strømmen.

Han var jaget vilt av pressen. Etter en kamp ble det skrevet om en motstander som skulle passe på ham, at han minnet om en spurv som hadde forvillet seg inn på en badmintonbane og ble med i to sett.

– De beste spillerne har teknikk og overblikk. Toppspillere takler ikke. Mister de ballen, venter de til de får den igjen. I norsk fotball i dag er blod, svette og tårer melodien.

Han liker ikke Drillo-fotball.

– Jeg hadde akseptert Drillos fotballfilosofi, hvis han hadde sagt at han spiller 4-5-1 fordi vi ikke er gode nok for noe annet. Når han mener de beste lagene i verden ville blitt bedre hvis de hadde fulgt hans filosofi, må jeg le. Pasningene er nerven i spillet. Her til lands er det altfor mange feilpasninger.

Kanskje ikke så rart at han var med på å skape Vålerengas bohemstempel.

– Det er mulig jeg var den aller første, sier Leif Olsen.

Kontroversiell

Han var kontroversiell. Sammen med lagkamerat Bjørn Tyskerud i Strømmen skulle han spille b-landskamp. Tyskerud ville gjerne ha merke. Leif Olsen sa det måtte la seg ordne, og la seg skadet ti minutter før slutt. Tyskerud kom inn og fikk sitt merke.

– Men ryktene gikk om avtalt spill. Det endte med at jeg fikk 30 dagers karantene.

I en kamp mot Drafn i Drammen, som ble trent av den seinere landslagstrener Willy Kment, ble østerrikeren så sint at han ga Olsen en på kjeften. Det endte med ny karantene for spilleren, selv om han ikke gjorde noen ting.

– Det var ikke så lett med landslaget heller den gangen. Jørgen Juve i Aftenposten ville ha meg med. Men Thorbjørn Svendsen var kaptein, og hadde UK hjemme hos seg for å ta ut laget. Han likte ikke mitt spill, sier Leif Olsen.

Motstandsmann

Han var motstandsmann under krigen og begynte å hente illegale aviser i Lørenskog og bringe dem til Bryn i Oslo som 15-åring.

– En dag jeg skulle til hytta ved Langvannet fortalte noen damer meg at det var fullt av gestapister der inne. Jeg kom meg unna. De skulle sjekke stedet hvor avisene ble laget, og hadde arrestert lederen Anders Ekanger. Han hadde fått tak i en tønnerevolver og skjøt to av dem. Både han og jeg kom oss etter hvert til Sverige. Jeg ble arrestert i Stockholm. Den som behandlet saken min var nettopp Ekanger.

Etter krigen kom Leif Olsen til Trondheim og ble vakt for landsforræderen Henry Rinnan.

– Han ble betegnet som så farlig at vi måtte følge ham på do, der han satt med åpen dør mens vi så på.

I dag er Leif Olsen kritisk til utviklingen i det norske samfunnet.

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg hører til i arbeiderbevegelsen. Mye er pill råttent i dag. Jeg er sjokkert over hvordan folk behandler hverandre. Fordelingen i samfunnet er helt feil. Frp-folk har det sikkert mye bedre enn meg. Deres parti ble grunnlagt av Anders Lange, som startet Fedrelandslaget sammen med Vidkun Quisling på 1920-tallet.

Sier Leif Olsen. 80-årsdagen feirer Strømmens største fotballartist gjennom tidene på Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen.