– De tenker bare på seg selv, synes det er galt at de taper pengene – og mener det er rettferdig at de kan leve stort på disse inntektene, mens andre klubber ikke får noe, sier Oddleif Dahlen.

I Gjelleråsen IF tok en for noen år siden et prinsippvedtak om at klubben ikke skulle være med på dette.

– Vi har en sosial oppgave i Gjelleråsen – og det er å ta seg av barn og ungdom. Vi vil ikke se dem stå i et kjøpesenter og kaste bort pengene sine på automater. Vi har også i klubben hatt tillitsvalgte som ble borte, fordi de ble spilleavhengige.

Kirsten Molander er styremedlem i Akershus Idrettskrets. Som medlem av styret i Gjelleråsen var hun for mange år siden en av pådriverne mot at klubben skulle søke om automatpenger.

– Jeg skal ikke mene noe om andre klubber. Men for meg var dette med automater så negativt ladet at jeg ikke synes idretten burde tjene på dette, sier Kirsten Molander.

Rettferdighet

Oddleif Dahlen etterlyser rettferdighet i fordelinger av penger til idretten.

– For meg er det en helt opplagt sak at penger til idrett må kanaliseres etter prinsippet om at hver klubb får støtte etter antall medlemmer. Her har de som har hatt kontakter og vært frampå fått hele fortjenesten. Norges Skiforbund er helt i teten når det gjelder egoisme, slik de har basert driften på inntekter fra automater.

Staten hadde i utgangspunktet satt av 933 millioner til fordeling mellom de som har hatt automater fra 2001. Det løftet trakk Valgerd Svarstad Haugland, da de likevel fikk inntekter i år.

– Også de pengene burde vært fordelt til klubber dette antall medlemmer. Slik ordningen har vært har nye klubber ikke hatt mulighet til å hente inntekter fra automater. Verre enn det kan det knapt bli, mener Oddleif Dahlen.

– Blir det noe bedre når Norsk Tipping overtar?

– De bør først og fremst sørge for at en del av overskuddet blir ført tilbake til behandling for spilleavhengige som trenger hjelp. At fordelingen blir gjort på en helt annen måte, ser jeg også som en selvfølge. At noen få har melke dette i så mange år er har ikke vært riktig. Dessuten er det positivt at automatene blir trukket vekk fra puber og bensinstasjoner. Med Norsk Tipping som operatør kan det jo bare bli bedre enn i dag, mener Oddleif Dahlen.

Dugnadsklubb

Gjelleråsen IF har levd godt uten automater i alle år – og har på mange måter bevist at det går an å drive en klubb godt likevel.

I august åpnet GIF en 11'er kunstgressbane, to 7'er baner og en 5'er bane på Li med flomlys og undervarme. Det ble mulig etter slaget av et område ved Skytta, som ga fem millioner kroner – pluss en fenomenal innsats fra medlemmene.

– Det blir lagt ned et fantastisk arbeid av alle i klubben, sier Oddleif Dahlen.

PS: Søndag ettermiddag samler Gjelleråsen IF sine medlemmer på klubbhuset. Da sørger medlemmene for at innsamlingen til tv-aksjonen også dette året blir en suksess i sør-bygda i Nittedal – slik de har gjort i mange år før.